“Yönetmelik değişikliği gerçek sanayicileri korumaya yöneliktir”

Abdullah Tancan OSBÜK tarafından düzenlenen toplantıda konuştu

21 Ağustos 2022

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinde yapılan son değişikliğin gerçek sanayicileri korumaya yönelik bir adım olduğunu söyledi.

Abdullah Tancan Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) tarafından, Lisanssız Elektrik Üretim Düzenlemelerinde yapılan son değişikliklere yönelik olarak 18 Ağustos 2022 günü çevrim içi toplantıda şu değerlendirmeleri paylaştı;

Lisansız elektrik üretimi, kendi tüketim ihtiyacını karşılamaya yönelik yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretme faaliyetidir. Yani burada asıl olan sanayicinin kendi ihtiyacını karşılamasıdır. Kanun diyor ki; sen kendi tüketimini karşılayacaksan lisans almaya uğraşma, lisanssız santralini kur, ihtiyacını karşıla. Dolayısıyla EPDK’nın aldığı karar, kanuna uygundur, kendi ihtiyacını karşılamak amacıyla lisanssız tesis kuran gerçek sanayiciyi korumaya yöneliktir. Bu kararın çıktığı günden bu yana hangi sanayici ile konuştuysak, Abdullah Bey biz böyle bilmiyorduk diyerek teşekkür ettiler. Çünkü, bu karar sanayiciyi koruyan bir karardır.

Biz, sanayicimiz kendi elektrik ihtiyacını kendisi üretsin istiyoruz. Lisanssız üretim tesisinin ruhu da bu. Kendi ihtiyacını üretmek başka, enerji ticareti yapmak başka. Bu işin ticaretini yapacak kimse, kapasite yarışmasına katılacak, teklifini verecek. Dolayısıyla ihtiyaç fazlasını, sisteme bedelsiz aktarma kararının ardında, kendi ihtiyacını karşılamanın ötesine geçerek enerji ticareti yapan, dolayısıyla gerçek sanayicinin önüne geçenler var.

OSBÜK Başkanı Kütükçü: “Mevcut yatırımlar muaf tutulmalı”

Aynı toplantıda konuşan ve toplantının moderatörlüğünü üstlenen OSBÜK Başkanı Memiş Kütükçü ise yönetmelik değişikliğinin mevcut lisanssız yatırımcılarını mağdur ettiğine vurgu yaparken, değişiklik öncesi kurulan tesislerin bu karardan muaf tutulmasını talep etti.

OSBÜK Başkanı Kütükçü konu hakkında şu değerlendirmeyi paylaştı;

OSB’lerimizin GES başta olmak üzere yenilenebilir enerjide yüksek bir yatırım iştahı var. Bu iştahı beslemeliyiz. Dolayısıyla OSBÜK olarak, EPDK’nın aldığı ihtiyaç fazlası enerjinin sisteme bedelsiz verme kararını yeniden gözden geçirmesini, karar öncesi yapılan yatırımların bedelsiz katkı uygulamasından muaf tutulmasını talep ediyoruz. Bundan sonra yapılacak yeni yatırımlar için yeni yönetmelikteki düzenlemelere hiçbir itirazımız yok. EPDK’nın kararını bugünden sonra yapılacak yeni yatırımlar için destekliyoruz. Ancak burada önceden yapılmış yatırımlarda bir mağduriyet doğdu. Bu konuda ortak akıl ile bir çözüm üretilmesine ihtiyaç var.

Kütükçü konuşmasında yönetmelikte yer alan OSBÜK’ün de talep ettiği bazı değişiklikler ile çok kıymetli kazanımlar elde edildiğine vurgu yaparak, şimdiye kadar kapasite kısıtı veya yer sorunu sebepleri ile lisanssız yenilenebilir enerji yatırımı yapamayan sanayicilerin Türkiye’nin herhangi bir ilinde, OSB içinde veya dışında lisanssız tesis kurabileceklerinin altını çizdi ve bu değişiklik için Enerji Bakanlığı ve EPDK’ya teşekkür etti.

Memiş Kütükçü konuşmasında Türkiye’nin mevcut lisanssız güneş enerjisi gücünün %14,6’sına denk gelen 1.078 MW’lık bölümünün OSB’lerdeki yatırımlardan oluştuğunu kaydederken, OSB’lerdeki toplam yenilenebilir enerji gücünün ise 1.520 MW’a ulaştığı bilgilerini de paylaştı.

 

İLGİLİ HABERLER:


EPDK: “Hakaretlere karşı hukuki yola başvurulacak”

ENSİAD: “Görünmez el yine devrede mi?”

GENSED: “Geriye dönük değişiklik birçok projeye finansman sıkıntısı yaşatacak”

GÜNDER: Güneş sanayisinde gelişimin devamı için mevzuata güven gerekiyor

EÜD: “Amacı dışındaki lisanssız üretiminin tüm tüketicilere maliyeti var”

JED: “Lisanslı yatırımlara öncelik verilmeli”