BM: Katkı beyanları yeterli değil ama önemli

Birleşmiş Milletler 119 ülkenin katkı beyanını değerlendiren raporunu yayınladı

5 Kasım 2015

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Sekreterliği gelecek ay Paris’te gerçekleştirilecek iklim zirvesi öncesi sentez raporunu yayınladı.

Raporda 1 Ekim 2015 tarihine kadar sekreterliğe Kesin Katkılar için Ulusal Niyet Beyanı (INDC) belgesini ileten Türkiye dahil 119 ülkenin taahhütleri değerlendiriliyor.

Sekreterliğin raporuna göre bu ülkeler tarafından taahhüt edilen adımların atılması kişi başı sera gazı emisyonlarının 2025 yılında 1990 yılı seviyesinin yüzde 8, 2030 yılında ise yüzde 9 altına inmesini sağlayabilecek.

Emisyonlarda görülen bu azalış ise, mevcut politikaların uygulanması halinde yüzyıl sonunda 5 dereceyi bulabilecek olan ortalama sıcaklık artışının, 2,7 derece seviyesinde kalmasını mümkün kılacak.

Bununla birlikte iklim uzmanlarına göre sıcaklık artışında dünya için güvenilir sınır 2 derece.

Türkiye katkı beyanını 30 Eylül 2015 tarihinde sekreterliğe iletmişti. Türkiye’nin gelişmekte olan bir ekonomi olduğuna vurgu yapılan beyanda emisyon azaltımı hedefi verilmemekle birlikte, emisyon artış hızının yavaşlatılacağı taahhüt edilmişti. Beyana göre Türkiye 2030 yılı sera gazı emisyonlarının olağan senaryoya göre yüzde 21 oranında daha düşük gerçekleşmesini hedefliyor.