Partner EGS Türkiye’de seri üretim invertör dönemini başlatacak

Şirket Huawei Türkiye ile Endüstriyel İşbirliği Antlaşması Protokolü imzaladı

6 Aralık 2023

Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden Huawei ile şirketin yenilenebilir enerji ekipmanları ve çözümleri konusunda iş ortağı olan Partner EGS arasında Türkiye’de invertör üretimine yönelik Endüstriyel İşbirliği Antlaşması Protokolü imzalandı.

9 Kasım 2023 tarihinde İstanbul’da gerçekleşen imza töreninde yapılan açıklamalara göre Huawei, Partner EGS’nin Türkiye’de kendi markası ile gerçekleştireceği invertör üretimine teknik destek verecek.

İmza töreninde konuşan Huawei Türkiye Dijital Güç Genel Müdürü Gavin Zhao, Huawei Türkiye olarak yerel işbirliklerini son derece önemli gördüklerini, invertör ekipmanının yerel üretiminin ise yerelleşme ve yeşil enerji stratejilerinin önemli bir örneğini teşkil ettiğini kaydetti.

Partner EGS CEO’su Alper Terciyanlı da yaptığı konuşmada yerli ve milli imkanlarla kurulacak fabrikadaki üretimin de Türk mühendisliği ile gerçekleştireceğine de vurgu yaptı.

Terciyanlı sözlerinin devamında Türkiye’nin ileri mühendislik kabiliyetleri ve Huawei Türkiye’nin deneyimiyle Türkiye’yi güç elektroniği alanında üretim üssü yapmak üzere adım attıklarının da altını çizdi.

Terciyanlı’nın verdiği bilgilere göre fabrika ilk etapta yıllık 1,5 GW’lık üretim kapasitesine sahip olacak.

Partner EGS inşa ve sertifikasyon çalışmalarının tamamlanması ile 2024’ün üçüncü çeyreğinde devreye almayı planladığı fabrikada ilk etapta başta yurt içi pazara yönelik, özellikle arazi tipi projelerde kullanılacak 300 kW’lık ürünler üretilecek.

Şirketin gelecek dönemki planlarında fabrikanın üretim kapasitesini 3 GW’a çıkarmak ve ürün gamını genişletmek de var.

Bununla birlikte enerji depolama da şirketlerin ortak hareket edebileceği alanlardan biri olabilecek.

Fabrikanın kurulacağı şehir ise Aralık ayında kesinleşecek iken seçenekler arasında Ankara, İstanbul’a yakın bir konum veya İç Anadolu’daki bir şehir bulunuyor.

Konuşmasında Türkiye’de invertör üretimi alanında kendilerinin de çok olumlu karşılayıp, mutlu ve gururlu oldukları girişimler olduğunu da kaydeden Terciyanlı bununla birlikte seri üretim gerçekleşmediğine dikkat çekerken, başta uzakdoğu ülkelerinden olmak üzere yıllık 300 milyon ABD Doları düzeyine ithalat gerçekleştiği bilgisini de paylaştı.

Alper Terciyanlı sözlerini şu şekilde sürdürdü;

Bizler bu anlaşmadan dolayı gerçekten çok mutluyuz ve heyecanlıyız. Ben bir kat daha heyecanlıyım. Çünkü benim uzmanlığım da güç elektroniği ve bu konu benim ana ilgi alanlarımdan bir tanesiydi. Bu alanda Türkiye’de üretim yapmak, dünya devi bir teknoloji şirketiyle işbirliği yapmak ve bugün aslında kar topunun ilk adımlarını atıyor olmak ve bunu önümüzdeki dönemde çığa dönüştürecek başlangıcını yapıyor olmak da bizim açımızdan hem heyecan hem de mutluluk ve gurur verici.

Ben bu sürece aslında çok kolay gelmediğimizi de açık gönüllükle sizinle paylaşmak isterim. Çünkü biz bu süreci yaklaşık bir yıldır böyle adım adım, ilmek ilmek veriyoruz. Bu süreç çünkü böyle çok kolay verilmiş bir karar da değil ve bu süreci Huawei Türkiye’deki meslektaşlarımla, arkadaşlarımla bu çalışmayı kol kola birlikte yürüttük.