”Jeotermal Kaynaklara Yatırım Hızla Artıyor”

Enerji Bakanı Taner Yıldız Alaşehir’deki jeotermal enerji araştırma sondaj kuyusunun açılışında açıklamalarda bulundu. 

21 Temmuz 2011

MTA Genel Müdürlüğünün Manisa ve Civarı Jeotermal Enerji Aramaları Projesi kapsamında, Manisa’nın Alaşehir ilçesine bağlı Kavaklıdere Örnekköy mevkisinde 2 bin 250 metre derinliğindeki jeotermal enerji araştırma sondaj kuyusu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın da katılımı ile törenle açıldı.

Bakan Yıldız burada yaptığı konuşmada Türkiye’deki 20 yerleşim biriminde 81 bin konutun ısınmasının jeotermal enerji ile sağladığı bilgisini verirken bu rakamın artırılması gerektiğini, bu kaynakların kullanımının enerjide ithalata olan bağımlılığı azaltacağını söyledi.

Taner Yıldız konuşmasında ayrıca açılan bu kuyunun 282 derece ile Türkiye’de en yüksek sıcaklığı sahip jeotermal kaynak olduğunu vurgularken burada kullanılan sondaj makinesi ile 3 bin metreye inebilme özelliği ile bu anlamda Türkiye’de bir ilk olduğunu söyledi.

Bir süre önce 3 jeotermal sahasının da özel sektöre 95 milyon dolar bedel ile ihale edildiğini hatırlatan Taner Yıldız, 29 sahanın daha ihale edileceğini söyledi. Enerji Bakanı MTA’nın bugüne kadar 260 bin metre sondaj çalışması yaptığını ve 207 jeotermal sahası bulduğunu ifade ederken, açılan jeotermal kuyularının bilimsel çalıştırılıyor ve reaksiyonlar dikkate alınıyorsa mutlaka bu kuyulardan iyi verim alınacağını ve buradaki verimin rüzgar enerjisinden de güneş enerjisinden de yüksek olacağını iddia etti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız sözlerine şu şekilde devam etti;

“Biz Türkiye’deki tüm yeraltı kaynaklarımızı, ithal gidere sebep olmaksızın yerli ve yenilenebilir üretime dönüştürmeye çalışıyoruz. Bu amaçla MTA’nın arama faaliyetlerine ayırdığı pay yedi katına çıkarıldı. Önceden 2 bin metrede yapılan sondaj çalışmaları, 30 bin metreye ulaştı. Enerji politikalarında çok ciddi bir artış sağlandı. Son dönemde jeotermal kaynaklara yapılan yatırımla kaplıca turizminden her yıl 3 milyon kişi faydalanmaktadır. Bu gelişim artarak devam ediyor. Jeotermal kaynaklara yatırım hızla artmakta, 6 adet jeotermal elektrik santralında ilk defa 95 megavat elektrik üretim kapasitesine ulaşılmıştır. 11 sahada elektrik üretimine dönük yatırımlar devam ediyor. Jeotermalden elektrik üretiminde 2023 hedefimiz 600 megavat kurulu güçtür. Jeotermal önemli bir kaynaktır. Alaşehir de Avrupa’nın ve dünyanın sayılı kaynakları arasına girdi. Bu berekettir, bu bereketin daha da yayılacağına inanıyorum.”