İSTAÇ Hindistan’a 1 milyon ton karbon kredisi sattı
Toplam satış miktarı 1 milyon 625 bin ton oldu
İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki İSTAÇ A.Ş. 1 milyon ton ile şimdiye kadarki en yüksek miktarlı karbon kredisi satışını gerçekleştirdiğini açıkladı.[1]
Satış işleminin ardından İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu göreve gelmesinden beri şirketin sattığı toplam karbon kredisi miktarı da 1 milyon 625 bin tona yükseldi.
İSTAÇ tarafından geçtiğimiz Temmuz ayında yapılan açıklamada şirketin elindeki mevcut 6 milyon ton karbon kredisinin satılarak 3 milyon ABD Doları gelir elde edilmesinin planlandığı bildirilmişti. [2]
Geçtiğimiz ay koronavirüs nedeni ile hayatını kaybeden İSTAÇ Genel Müdürü Mustafa Canlı açıklamasında şu değerlendirmeyi paylaşmıştı.
“Biz, atık depolama alanlarında oluşan çöp gazının içindeki metanı yakarak karbondioksite çeviriyoruz. Böylelikle hem elektrik üreterek fosil yakıtlarla yapılacak üretimin önüne geçiyor, hem de metanı karbondioksite çevirerek 27 kat sera gazı azaltımı sağlıyoruz. Yıllık olarak gelen atık miktarına, yağış rejimine, hava sıcaklığına, çöpün sıkıştırılma oranına bağlı olarak ortalama 1,2 – 1,5 milyon ton azaltım gerçekleştiriyoruz. Ortalama olarak bir ağaç ömrü boyunca 0,4 ile 2 ton arasında karbondioksit tutar.
Biz, yılda 1,5 milyon ton ile 1 milyon 250 bin ağacınkine eşdeğer bir azaltım yapıyoruz.
Aslında 2010 yılından bu yana karbon kredisi elde ediyoruz. Ancak pazarlama aşamasına Başkanımız Ekrem İmamoğlu döneminde geçtik.
Karbon kredisi satışının üç yararı var. Birincisi, kredi satın alan firma ve organizasyon çevreye olan duyarlılığını gösteriyor. İkincisi, insanlarda başta küresel ısınma olmak üzere çevre sorunlarına karşı bir farkındalık oluşmasına katkı sağlanıyor. Son olarak da gelir elde edilen böyle bir piyasanın varlığı birçok firmayı, çevreye duyarlı üretime özendirerek, sera gazı emisyonu azaltımı sağlıyor.”
Dört tesisteki mevcut güç 88 MW
İSTAÇ 2001 yılında Hasdal tesisi ile başladığı çöp gazından elektrik üretimine 2008 yılında Odayeri ve 2009 yılında Kömürcüoda tesislerini devreye alarak devam etti.
İSTAÇ son olarak tamamlandığında 87,5 MW güce sahip olacak Seymen Çöp Gazı Enerji Üretim Tesisinin 17 MW’lık ilk etabını devreye alarak, bu alandaki toplam kapasitesini 88 MW’a çıkarmıştı.[3]
[1] İBB – İSTAÇ, 1 milyon tonluk karbon kredisi sattı
[2] İstanbul Büyükşehir Belediyesi karbon kredisi satışı ile 3 milyon dolar gelir hedefliyor
[3] Seymen Çöp Gazı Enerji Üretim Tesisi ilk etabı devreye girdi