İspanyol Essentium Hidroelektrik İçin Geldi, Gözü Güneş’te

Yeni Kurulacak 4 Hidroelektrik Santral İçin TSKB 42 Milyon Avro’luk Kredi Kullandırdı

4 Eylül 2009

İspanyol Essentium Grubu’nun Türkiye’de yapacağı yeni yatırımların finansmanı için TSKB ile gerçekleştirilen kredi sözleşmesi için imza töreni düzenlendi. Törende konuşan Essentium Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Susana Monje , Kayseri, Giresun, Ardahan ve Düzce’ye yapacakları 4 yeni hidroelektrik santrali projesinin toplam değerinin 56 milyon avro olduğunu ve bunun 42 milyon avrosunun Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) tarafından finanse edildiğini bildirdi ayrıca enerjinin çok güncel bir konu olduğunu ve bu konuyla ilgili alternatif yaklaşımları bulunduğunu belirtti.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının önemine işaret eden Monje, bu kaynakların kullanılması için yapılan yatırımların desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye’de hidroelektrik santrali yapma kararını 1,5 yıl önce aldıklarını anlatan Monje, şunları kaydetti: ”Bu zaman içerisinde çeşitli alternatifleri araştırdık ve 4 proje oluşturduk. Toplam 42 megavat kapasitesi olan ve TSKB tarafından finanse edilen projeler, bizi bu günümüze getirdi. Kayseri, Giresun, Ardahan ve Düzce’ye yapacağımız 4 yeni hidroelektrik santrali projesinin toplam değeri 56 milyon avro ve bunun 42 milyon avrosu TSKB tarafından finanse ediliyor.”

Susana Monje, yeni proje çalışmalarının eylül ayında başlayacağını, 2011 yılının Nisan ayında 4 projede de üretime başlamak istediklerini bildirdi.

”MADENCİLİK ALANINDA DA YATIRIMLARIMIZ OLACAK”

Söz konusu yeni projelerin yanı sıra 8 değişik konumda bulunan projelerle de ilgilendiklerini kaydeden Monje, şöyle konuştu:

”Bu projelerle Türkiye’de 100 megavatlık elektrik enerjisi üretimine sahip olacağız. Bu vesileyle Sivas’taki Yeşil hidroelektrik santralinin de eylül ayında açılışını yapacağımızın müjdesini vermek istiyorum. Bu tesisin kapasitesi 14 megavat olacak ve bu proje ile Essentium Grubu, Türkiye’de ilk defa elektrik üretimine ve satışına başlayacak.

Yenilenebilir Enerji Yasası’nın çıkması ve şartların uygun olması halinde Türkiye’de güneş enerjisine de yatırım yapmayı düşünüyoruz. Aynı zamanda grup olarak çimento sektöründe de faaliyet gösteriyoruz. Yakın zamanda madencilik alanında da yatırımlarımız olacak.”

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Monje, bir soru üzerine, Türkiye’deki yatırımlarını mevcut elektrik fiyatları politikası altında yaptıklarını ve bu durumdan da memnun olduklarını söyledi.

Monje, ”Güneş enerjisi yatırımı için ise yeni yasayı bekliyoruz. Bu konuda İspanya’nın iyi bir know-how’ı var. Bunu Türkiye’ye taşımak istiyoruz” dedi.

Madenciliğe ilişkin de Monje, Essentium Grubu’nun kökeninin madencilikten geldiğini, Türkiye’de ilgilendikleri madencilik projelerini de yıl sonuna kadar açıklayacaklarını bildirdi.

“TSKB YIL SONUNA KADAR 420 MİLYON DOLAR DAHA KREDİ KULLANDIRABİLİR”

TSKB Genel Müdürü Halil Eroğlu da, enerji sektörünün çok önemli olduğunu ve diğer sektörlerin gelişimini de sağladığını vurguladı.

Son 6 yıldır özellikle yenilenebilir enerji yatırımlarının finansmanını yaptıklarına işaret eden Eroğlu, bugüne kadar toplam 80’e yakın projeyi finanse ettiklerini söyledi.

Bu projelerin toplam üretim kapasitesinin 2 bin 100 megavat ve toplam finansman tutarının 1,2 milyar dolar olduğunu anlatan Eroğlu, 4 rüzgar, 2 jeotermal ve 71 adet hidroelektrik santralinin finansmanını yaptıklarını ifade etti.

Eroğlu, bugüne kadar finanse ettikleri projelerden 24’ünün bittiğini ve fiilen elektrik üretimine başladığını belirterek, ”Bu projelerin toplam üretim kapasitesi 550 megavat civarında, harcadığımız finansman ise 600 milyon dolara yakındır. Enerji sektörüne desteğimiz devam edecek. Essentium Grubu’nun yapmış olduğu bu yatırım, diğer İspanyol şirketlerini de önünü açacaktır” şeklinde konuştu.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Eroğlu, bir soru üzerine çevreye uyumlu olmayan hiçbir projeyi desteklemeyeceklerinin altını çizdi.

Halil Eroğlu, enerjiye hangi yıldan itibaren destek verdikleri yönündeki bir soruyu ise şöyle yanıtladı:

”Bahsettiğim rakamlar, 2004 yılından itibaren verdiğimiz desteklerdir. Dünya Bankası’ndan doğrudan yenilenebilir enerjiye verilmek üzere almış olduğumuz 420 milyon dolar gibi yeni bir kaynağımız var. Ancak biz bu sektöre ne kadar kaynak gerekiyorsa o kaynakları da bitirdiğimiz sürece yenilerini uluslararası piyasalardan bulabileceğimizi görüyoruz. Son zamanlarda Japonların da bu konuya ilgisinin arttığını görüyoruz. 420 milyon dolarlık kaynağı bugün bile bitirebiliriz. Projeler olursa memnuniyetle hepsini verebiliriz. Arkadaşlarımız bu çaba ile çalışmaya devam ederse, sanıyorum ki yıl sonuna kadar bu kaynağı bitiririz.”