Deniz üstü rüzgârda yeni yatırım süreci başlıyor

Enerji Bakanlığı danışmanlık hizmeti almak için duyuru yayınladı

12 Haziran 2023

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) deniz üstü rüzgâr enerjisi yarışmaları düzenlemeye yönelik danışmanlık hizmeti alacak.

Bakanlık tarafından 7 Haziran 2023 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan “ilgi beyanı talep” duyurusuna başvuru için son tarihi 3 Temmuz 2023 olacak. [1]

İlana göre başvuran kuruluşlardan Çanakkale, Tekirdağ, Balıkesir ve Bursa kıyılarında belirlenen üç ayrı alana yönelik olarak oşinografik analiz ve ölçümler raporu ile birlikte potansiyel açık deniz rüzgâr enerjisi projeleri için teknik, ekonomik ve mali fizibilite raporu hazırlanması istenecek.

Bununla birlikte deniz üstü rüzgâr enerjisi projeleri için mevcut yasal çerçevenin ve düzenlemelerin gözden geçirilmesi, Türkiye’de deniz üstü rüzgâr enerjisi projelerinin geliştirilmesi ile açık deniz rüzgâr enerjisi projeleri için ihale tasarımının ilk çerçevesine yönelik rapor hazırlanması da talep edilen diğer başlıklar arasında yer alıyor.

Alınacak hizmet AB Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA), Enerji Sektörü Programı Faz IV kapsamında Dünya Bankası tarafından desteklenecek.

 

2035 hedefi 5 GW

Geçtiğimiz Ocak ayında yayımlanan Türkiye Ulusal Enerji Planı 2035 yılı için deniz üstü rüzgâr enerjisi alanında 5 GW’lık kurulu güç hedefi belirlenmişti.

İlk adım 2018 yılında atılmıştı

Enerji Bakanlığı Türkiye’de deniz üstü rüzgâr enerjisi yatırımlarına yönelik olarak 21 Haziran 2018 tarihli Resmî Gazete’de yarışma ilanı yayımlamıştı.

Saros, Kıyıköy ve Gelibolu kıyılarında 1.200 MW kapasite hakkı için düzenlenmesi planlanan yarışmaya başvuru yapılmadığı için, yarışma ileri bir tarihe ötelenmişti.

Açık eksiltme usulü yapılması planlanan yarışmada başlangıç fiyatı 8 ABD Doları-sent olacaktı ve santrallerde üretilecek toplam 50 Teravat-saat (TWh) elektriğe kazanan teklif üzerinden alım garantisi sağlanacaktı.

Bununla birlikte projede kullanılacak ekipmanlarda %60 oranında yerlilik şartı bulunuyordu. Ayrıca projede çalışacak kişilerin asgari %80’inin de Türkiye uyruklu olması gerekiyordu.


[1] Request for Expression of Interest (Consulting Services) Türkiye

[2] Türkiye – EU IPA Energy Sector Program Phase IV Project – Offshore Wind Support