“Cari Açığın Neredeyse Tamamı Enerji Kaynaklı¨

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek enerji harcamalarının Türk ekonomisini sıkıntıya soktuğunu söyledi.

18 Ocak 2011

Ankara Rixos otelde yapılan bir tören ile Elektrik Üretim A.Ş.’ye ait Bünyan, Çamardı, Pınarbaşı ve Sızır hidroelektrik santrallerinin işletme hakkı devir sözleşmesi imzalandı.

İmza töreninde bir konuşma yapan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek hidroelektrikte ortalama megavat başına fiyat’ın 2.3-2.5 milyon aralığında gerçekleşmesini beklerken bu rakamın ihale sürecinde neredeyse megavat başına 10 milyon dolara çıktığını söylerken, sözlerinin devamında “Muhtemelen bizim bilmediğimiz bir hesapları vardır” diye konuştu.

Konuşmasının devamında Türkiye’nin makro ekonomik görünümünün genel olarak iyi olmak ile birlikte cari açığın hala ciddi bir sorun olduğunu söylerken bu sorunun çok büyük oranda enerji kaynaklı olduğuna dikkat çekti.

Maliye Bakanı sözlerini şu şekilde sürdürdü; ¨Portekiz yüzde 6,7 ile kendi para birimiyle borçlandığı için piyasaların bayram etti. Halbuki bizde avro cinsinden hazine tahvillerimiz yüzde 4,5’tan işlem görüyor. Nereden bakarsanız bakın çok iyi bir resim. Ama bu resmin bir tek belki sıkıntılı boyutu var, o da cari açık. Aslında özel sektöre devirle cari açık, çok daha makul düzeylere çekilebilir. Çünkü cari açığın büyük bir kısmı, neredeyse tamamı enerjiden kaynaklanıyor”

2010’un Kasım ayı verilerine göre Türkiye’nin 12 aylık cari açığı 44.9 milyar dolar gerçekleşirken, enerji harcamalarının bu rakamdaki payı 31.6 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise bu tören ile ilk defa dağıtım şirketine sahip olan bir şirkete üretim tesisinin devir teslimin gerçekleştiğine belirtti.

Bakan Yıldız , Türkiye’nin durmadığını, büyüdüğünü, geliştiğini, değiştiğini kaydederek, her gelişmenin, her değişimin ve büyümenin karşılığı olarak enerji sektöründe bunu karşılayabilecek altyapının hazırlanabiliyor olması gereğine vurgu yaptı.

Santralleri devralan Kayseri ve Civarı Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş Genel Müdürü Şadi Büyükkeçeci ise, toplam 70 milyon kwh kurulu gücü bulunan santrallerin kapasitesini 100 milyon kwh’e çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi. Büyükkeçeci, bunun için 5 milyon dolar ek yatırım yapmayı planladıklarını sözlerine ekledi.

Daha önce 19 grup halinde özelleştirilen 52 akarsu santralinin devrinin 2011’in ilk çeyreğinde gerçekleşmesi bekleniyor.