Zorlu Pakistan’daki GES yatırımını 2020’de devreye almayı planlıyor

Proje 100 MW gücünde olacak

14 Ağustos 2019

Zorlu Enerji Pakistan’da kurmayı planladığı 100 MW gücünde olacak Bahawalpur-I güneş enerjisi santrali yatırımını 2020 yılında devreye almayı planladığını açıkladı.

Şirketin 2019 Yılı Ara Dönem Faaliyet Raporu’nda yer alan açıklamaya göre projenin finansmanı için çeşitli bankalarla görüşmeler devam ediyor.

Zorlu Enerji 2017 yılı Şubat ayında Pakistan’ın Pencap eyalet yönetimi ile imzaladığı anlaşma ile proje için 20 yıl boyunca geçerli olacak kilovat-saat başına 6 ABD Doları-sent alım garantisi hakkı elde etmişti. Projede öngörülen yıllık elektrik üretimi ise 180 milyon kilovat-saat.

1.000 MW’lık Kaydi Azam Solar Park projesi içinde yer alacak santralde First Solar tarafından üretilecek güneş panelleri ile Siemens tarafından üretilecek invertörler kullanımı planlanıyor.

Bununla birlikte Zorlu Enerji bu proje dışında yine Kaydi Azam solar parkı içinde yer alacak 200 MW’lık bir proje için de yatırım hakkı elde etmişti.

Bu hakka yönelik anlaşma 22 Şubat 2017 günü Çankaya Köşkü’nde dönemin Başbakanı Binali Yıldırım ile Pakistanlı mevkidaşı Navaz Şerif’in katılımı ile gerçekleştirilen Türkiye-Pakistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi 5. Toplantısı’nda imzalanmıştı.

Zorlu Enerji’nin halihazırda Pakistan’da 56,4 MW gücündeki Jhimpir Rüzgar Enerjisi Santrali yatırımı bulunuyor.