Arap yarımadası ”güneşleniyor”

Orta Doğu ülkeleri güneş enerjisi yatırımlarını hızlandırıyor

29 Kasım 2012

Suudi Arabistan’da güneş enerjisi alanındaki ilk ciddi yatırımların bir kaç ay içinde başlayabileceği duyuruldu.

Ülkedeki Kral Abdullah Üniversitesi Atomik ve Yenilenebilir Enerji Bölümü Başkan yardımcısı Halid el-Süleyman tarafından yapılan açıklamada krallığın 2032 yılına kadar güneş enerjisinde  41 GW’lık kurulu güce ulaşma hedefi hatırlatıldı.

Açıklamada 109 milyar dolarlık yatırım sürecinin başlaması için ülke yönetiminin nihai onayının beklendiği ifade edilirken, yatırımlar sonucunda ülkenin ilk büyük ölçekli güneş enerjisi santralinin 2015’te devreye alınması mümkün olabilecek.

Bununla birlikte Suudi Arabistan yönetimi 20 yıllık süreçte 100 milyar dolarlık yatırım ile 17 nükleer enerji santrali kurmayı da hedefliyor.

Arap yarımadasında yatırımlar artıyor

Özellikle artan fiyatlar ile petrol’ün çok daha değerli bir ihracat ürününe dönüşmesi ve güneş enerjisi teknolojisindeki gelişmeler birçok ortadoğu ülkesini güneş enerjisi alanında yatırım yapmaya yönlendiriyor.

Suudi Arabistan’ın dışında COP18’e ev sahipliği yapan Katar’da bu yıl 1 milyar dolarlık yatırım ile polisilikon üretim fabrikası kurulma çalışmaları başlamıştı.

Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki, Masdar Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’nün çöl ortamına uygun fotovoltaik paneller üretimi için Siemens’in güneş enerjisi birimi ile işbirliğine gitmesi, Kuveyt’in ülkedeki petrol tüketimini azaltma hedefi ile güneş enerjisi çalışmalara başlaması bu alandaki en dikkat çekici gelişmelerden olmuştu.