Türkerler Yenilenebilir Enerji İçin 101 Milyon Dolar Kredi Sağladı

İmza töreninde Enerji Bakanı ve EPDK Başkanı önemli açıklamalarda bulundular Dünya Akbank ile Türkerler Holding arasında yenilenebilir enerji proje finansmanı kredisi imza töreni Ankara Rixos otelinde yapıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, böyle bir finansman anlaşmasının global bir krizin etkisinin sürdüğü ortamda yenilenebilir enerji kaynaklarına dönük olmasının memnuniyet verici olduğunu dile getirdi. Yenilenebilir… View Article

8 Temmuz 2010

İmza töreninde Enerji Bakanı ve EPDK Başkanı önemli açıklamalarda bulundular

Dünya

Akbank ile Türkerler Holding arasında yenilenebilir enerji proje finansmanı kredisi imza töreni Ankara Rixos otelinde yapıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, böyle bir finansman anlaşmasının global bir krizin etkisinin sürdüğü ortamda yenilenebilir enerji kaynaklarına dönük olmasının memnuniyet verici olduğunu dile getirdi.
Yenilenebilir enerji kaynaklarını destekleyen yapının aynı zamanda nükleer güç santralleriyle ilgili yapıyı da desteklediğinin bilinmesi gerektiğini ifade eden Yıldız, çünkü bütün bu kaynakların birbirini tamamlayan unsurlar olduğunu, bu konuların beraberce işlenmesi gerektiğini söyledi.

Enerjide arz güvenliğinin önemine işaret eden Yıldız, bu doğrultuda strateji belgesinin hazırlandığını ve hem yerli, hem de yenilenebilir enerji kaynaklarının harekete geçirildiğini ve bu kapsamda bir çok projenin finanse edilmesine ilişkin önemli bir yapı oluştuğunu söyledi.

Türkiye'de siyasi istikrar üzerine kurulu bir yapının enerji sektöründe çok fazla hissedildiğini belirten Yıldız, sektörün siyasi ilişkilerinden siyasi gelişmelerden arındırılmayacak bir konumda olduğunu ifade etti.
Yıldız, “Cumhuriyetin kuruluşunun 100'üncü yıl dönümünde 2023 yılında yerli kaynakların her birinin kullanıldığı, rüzgarın, HES'lerin güneşin ve yerli kömür kullanıldığı bir ortamın mutlaka Türkiye'nin yaşaması gerekiyor. Bunu mutlaka enerji sektöründe oturtmuş olmamız gerekiyor. Enerji verimliliği konusunda yol haritamızın uygulandığı bir Türkiye'yi görmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Enerji dostu kredilerin artması, ve zaman zaman da bunun süresinin projelere göre artması gerektiğine dikkati çeken Yıldız, bir enerji projesinde kredinin 7 yılla sınırlandırılmış olmasının yatırımcının daha rahat hareket etmesine engel olacağını ifade etti.

Türkiye'de yenilenebilir enerji kaynaklarında da maden sektöründe, petrol işlerinde de bir takım “çantacı” diye tabir edilen yatırımcılar olduğuna işaret eden Yıldız, “bu kişilerin bundan sonraki süreçte, hem kanuni bazda hem de ikincil mevzuatta, hem de fiili uygulamada biraz rahat edemeyeceklerini söylemek istiyorum” dedi.
Yıldız, bu kapsamda gerçek yatırımcının önünü açan, onların işlerini daha çok kolaylaştıran ama spekülatif kazançlara eğilimi olanların işlerini zorlaştıran bir yapıyı kurduklarını sözlerine ekledi.

EPDK Başkanı Hasan Köktaş

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş da, 1970'lerden bu yana Türkiye ekonomisinin yılda ortalama yaklaşık yüzde 4 büyüdüğünü buna karşın enerji tüketimindeki büyümenin bunun iki katı olarak yıllık ortalama yüzde 8,4 olarak gerçekleştiğini ifade etti. Köktaş, düşük senaryoya göre enerji projeksiyonlarına değinerek şunları kaydetti:

“Önümüzdeki 20 yıl içerisinde Türkiye'nin ekonomisinin yıllık ortalama yüzde 4 büyüyeceği,enerji sektörünün ortalama yüzde 6,5 büyüdüğü, kişi başına enerji tüketiminin 8 bin 500 kwh olacağı varsayımına göre: 2030 yılında 713 milyar kilovatsaat elektrik tüketmek zorundayız. Bu şu anlama geliyor. Bizim şu andaki elektrik tüketiminin 3,3,5 katı.

Bütün bunlara baktığımızda bu sektöre yaklaşık olarak 313 milyar lira civarında bir paranın yatırılması gerekiyor. Bu para neyi içeriyor, enerji üretim ve dağıtım özelleştirme büyüklüklerini içeriyor, aynı zamanda yeni yatırımları, üretim ve dağıtım hatlarının yapılmasının, var olanlarını da rehabilite edilmesini içeriyor. Bu büyüklüğün yaklaşık yüzde 20'sini öz kaynak kabul edersek 60 milyar lira öz kaynak eder. Yani önümüzdeki 20 yıl içerisinde iş adamlarımızın, enerji yatırımcıları kendi kaynaklarından 60 milyar lira civarında bir parayı bu sistem, bu sektöre yatırmaları gerekiyor. Yaklaşık 250-255 milyar lira civarında da yabancı kaynak; bu bankalar kaynağı…Bu yerli banka olabilir, yabancı bankalar, diğer sermaye enstrümanları olabilir, bu kaynağı sektöre dahil etmemiz lazım.”

Düzenleyici kurum olarak ikincil mevzuatı öngörülebilirliği yüksek, riskleri minimize eden ve yerli ve yabancı yatırımcıları sektöre dahil eden bir anlayış içerisinde olduklarını vurgulayan Köktaş, finansman altyapısını da kolaylaştırmak istediklerini söyledi.

Yabancı kaynaklardan da finansman elde edebilmek için yatırımcıların projelerini uluslararası standartlara göre hazırlamak zorunda olduğuna işaret eden Köktaş, düzenleyici kurumun düzenleme alt yapısını uluslararası standartlara ve öngörülebilirliği yüksek olan bir piyasaya yapısına göre düzenlemesi gerektiğini,yerli bankaların da hem kredi, sendikasyonal anlamda hem de sermaye piyasaları enstrümanları anlamında uluslararası piyasalara kaynak temin edecek yapıyı oluşturmak zorunda olduğunu kaydetti.

Yüzde 40-45 gibi oranlarda öz kaynakla proje finansman modeli örneğinin dünyada olmadığını belirten Köktaş, maksimum yüzde 20'yi geçmeyecek bir öz kaynak oranıyla projelerin finanse edilebilir olması gerektiğini sözlerine ekledi.

Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker

Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker de Türkiye enerji sektörüne, özellikle yenilenebilir, ucuz ve yerli kaynakların kullanılmasına dönük rüzgar, hidroelektrik santrali, jeotermal ve güneş enerjisinden elektrik üretme noktasında katkı sağlamak için çalışmalarını ısrarlı bir şekilde sürdürdüklerini söyledi.

Türker, bu kapsamda Kayabeyi Barajı ve Akıncı Hidroelektrik santrali ile yaya regülatörü ve hidroelektrik santrali yapımı için  toplam 16 projede 640 megavatlık bir kapasite ile sektöre katkıda bulunmayı amaçladıklarını ifade etti.

Türkerler'in enerji yatırımının kapsamı

Anlaşmaya göre, Akbank, Türkerler Holding, Pelin Enerji Yatırım Üretim ve Ticaret Anonim Şirketine 90 milyon dolar, Egeli Enerji Yatırım Üretim İnşaat ve Ticaret Anonim Şirketine 11 milyon dolar olmak üzere toplam 101 milyon dolarlık proje finansmanı kredisi tahsis etti. Söz konusu projelerin toplam yatırım tutarı 146 milyon dolar olarak öngörülürken, 45 milyon dolarlık kısmı Türkerler Holding öz kaynakları ile karşılanacak. Toplam 12 yıl vadeli olarak kullanılacak krediler Ardahan ili Çıldır ilçesi sınırları içerisindeki Kura Nehri üzerinde yapımına başlanan “Kayabeyi Barajı ve Akıncı Hidroelektrik Santrali  Projesi” ile Artvin ili Murgul ilçesi sınırları içerisindeki Murgul Deresi üzerinde yapımına başlanan “Yayla Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali Projesi” finansmanında değerlendirilecek.