“OSB’lerde yenilenebilir zorunluluğu %25 olmalı”

ENSİA Başkanı Kalaycı İklim Kanunu ile gelecek zorunluluğun %10 ile sınırlanmaması gerektiğini savundu

2 Ekim 2023

Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, Organize Sanayi Bölgeleri için getirilmesi öngörülen %10 oranında yenilenebilir enerji kaynaklı enerji kullanma zorunluluğunun yeterli olmadığını söyledi.

Alper Kalaycı ENSİA tarafından yapılan yazılı açıklamada aynı zamanda dağıtım bedelindeki belirsizliğe de dikkat çekti.

ENSİA Başkanı Kalaycı şunları kaydetti;

EPDK geçen yıl çok doğru bir adım atarak Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği’nde değişiklik yapmıştı. Daha önce getirilen düzenleme ile OSB’lere bulundukları alanda GES kurabilme yetkisi veriliyordu. Ancak OSB’lerin birçoğunun tam kapasitelerinin dolu olması ve yeterli alanları bulunmaması sebebiyle birçok OSB santral kuramıyordu. Yeni düzenleme ile OSB içerisinde gerekli yer temininin sağlanamaması halinde, aynı görevli tedarik şirketi bölgesi sınırları içerisinde olmak koşuluyla OSB dağıtım lisansı dışında da üretim tesisi kurulabilmesine imkân tanındı.

Son on yılda doğalgaz çevrim santrali olan OSB’lerin bu santrallarını kapattıklarını hatta satılığa çıkardıklarını görüyoruz. Yine pek çok OSB’nin dağıtım bölgeleri dışında yenilenebilir enerji yatırımlarına başladıklarını ya da kiralık yer aradıklarını biliyoruz.

Durum böyle iken OSB’lere sadece yüzde 10’luk zorunluluk getirilmesini yeterli bulmuyoruz. Bu oran kademeli olarak yüzde 25’e çıkarılmalı. Aynı şekilde yenilenebilir enerjiye daha fazla yatırım yapan OSB’lerin temiz enerjiden ürettikleri elektriğe uygulanan alış ya da mahsuplaşma oranı belirli bir eskalasyona bağlı olarak artırılmalı.

Bu yöndeki düşüncemizi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız ve EPDK ile de paylaşmaktayız. Ayrıca OSB içinde ve dışında elektrik üreterek şebekeye verilen tüm yatırımcılar, neredeyse enerji bedelinin 1/3’ü kadar dağıtım ve sistem kullanım bedeli ödemektedir. Bu bedelin geçmiş yıllara göre çok artması ve gelecekte hangi oranda değişeceğinin bilinmemesi yatırımcılar için önemli bir olumsuz değişkendir.

Yeni yasama yılının ilk tekliflerinden olabilecek

1 Ekim 2023 tarihinde başlayan yeni yasama ile birlikte hazırlıkları beş yıldan beri süren İklim Kanunu’nu taslağının da TBMM Başkanlığına sunulması bekleniyor.[1]

Taslak düzenlemede Organize Sanayi Bölgeleri Organize Sanayi Bölgeleri Kanununun Alt yapı tesisleri kurma, kullanma ve işletme hakkı başlıklı 20’nci maddesinin birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkranın eklenmesi yer alıyor.

OSB’ler, yenilenebilir enerji sistemleri kurarak enerji tüketimlerinin en az % 10’unu bu sistemlerden karşılayacaktır.


[1] OSB’lere %10 yenilenebilir zorunluluğu planlanıyor