“Lisanssız tesislerde üretilen 240 bin MWh elektrik bedelsiz katkı olarak sunuldu”

EPDK Başkanı Yılmaz son 12 ayda 12 GW’lık lisanssız projesine kapasite tahsisi sağlandığını söyledi

26 Ağustos 2023

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz yazılı bir açıklama ile lisanssız elektrik üretim yönetmeliğinde geçtiğimiz Ağustos ayında yapılan değişiklik sonrası ortaya çıkan rakamların her abone grubundan tüketicilerin güneş seferberliğine verdiği büyük desteği gözler önüne serdiğini söyledi.

Başkan Mustafa Yılmaz değerlendirmesinde düzenlemenin yürürlüğe girdiğinde, anlamadan aceleyle “şalterler kapanacak, yenilenebilir enerji ikinci plana düşecek” eleştirilerini yapanların mahcup olduğunu iddia ederken sözlerini şu şekilde sürdürdü;

Herkesin kolayca enerji yatırımcısı olmasının önünü açtık. Türkiye’yi tek bir bölge görerek ‘istediğin yerde üret istediğin yerde tüket’ diyen bir düzenleme ile güneş seferberliği başlattık ve hamdolsun 1 yıl içinde de beklentimizin üstünde bir yatırım iştahı ve gayreti ile karşılaştık.10 milyar dolara yaklaşan bir yatırım bu süreçte sahaya yansıdı.yıl yapılan değişikliklerin ardından, bu alandaki yatırımların önemli oranda arttığını söyledi.

Başkan Yılmaz tarafından verilen bilgilere göre geçtiğimiz Ağustos ayından beri geçen 12 ay içerisinde kurulu gücü 12 bin MW’ı aşan 14 binin üzerinde lisanssız üretim projesi için kapasite tahsisi sağlandı.

Bu süreçte lisanssız elektrikte toplam kurulu güç 13.500 MW seviyelerine ulaşırken, lisanssız tesisler tarafından üretilen 240 bin Megavat-saat (MWh) elektrik için ise ödeme yapılmadı ve bu miktar son elektrik tüketicisinin hizmetine bedelsiz olarak sunuldu.

EPDK açıklamasında lisanssız yönetmeliğine yönelik yapılan değişikliklerin tüketicilerin güneş enerjisinden elektrik üreterek öz tüketimini karşılaması kolaylaştırıldığı ve bu şekilde elektrik üreten tüketicilerin, ‘tükettikleri elektrik oranında’ bir gücü de sisteme satarak gelir elde edebilmesi sağlanmasıyla tüketimi olmayanların değil “gerçek tüketicilerin” kapasite almalarının sağlandığı ifade edildi.

Açıklamada ayrıca düzenleme kapsamında yapılaşmanın yoğun olduğu yerlerde, organize sanayi bölgelerinde lisanssız üretim tesisi için yer bulamayan tüketicilerin ülkenin her yerinde tesis kurabilmelerine imkan sağlandığı, sadece belediyeler ve sanayi bölgeleri değil, tarımsal üreticiler ve turizm işletmecileri dahil her abone grubundan vatandaşların tükettiği enerjinin üreticisi konumuna geldiği de belirtildi.

11 Ağustos 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile lisanssız tesislerin satışa konu edilebilecek elektrik üretimlerine sınırlama getirilmiş ve bu tesislerin cari yıl içindeki ihtiyaç fazlası elektrik üretim satış miktarları, bir önceki yılda gerçekleştirdikleri toplam tüketim ile sınırlı olacağı hükmü getirilmişti.[1]

 


[1] Lisanssızda ihtiyaç fazlası üretim satışına sınırlama getirildi