INDEPENDENT projesinde büyük ölçekli üretim başladı
Tesiste gıda, hayvan yemi, biyo jet yakıtı gibi ürünler üretilecek
Boğaziçi Üniversitesi ve Boğaziçi Teknopark işbirliğinde geliştirilen, Boğaziçi Teknopark A.Ş. yürütücülüğünde ve İstanbul Mikroyosun Biyoteknolojileri AR-GE Birimi (İMBİYOTAB) ortaklığında, TÜBİTAK desteğiyle yürütülen proje ile kara ve denizde kurulacak yosun üretim reaktörlerinde yetiştirilecek mikro ve makro yosunlardan gıda takviyesi ürünleri, farmasötik ürünler, hayvan yemi, organik gübre ve biyoyakıtlar geliştirilmesi hedefleniyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tesisin açılışında yaptığı konuşmada Boğaziçi Üniversitesi ile THY arasında imzalanan protokol kapsamında tesiste yerli biyo jet yakıtı üretimi de gerçekleştirilmesi hedeflendiğini hatırlatırken, burada üretilen biyo jet yakıtının 2022’in ilk yarısında kullanılmasını istediklerini kaydetti.
Varank tesiste üretilecek “Spirulina” adı verilen yosunlarla insanların protein ihtiyacını karşılamaya dönük önemli bir ürün üretilmiş olacağının altını çizerken sözlerini şu şekilde sürdürdü;
Benzer şekilde, hepimizin balık yağından bildiği Omega-3 yağ asitleri de tamamen yosun kaynaklı olarak burada üretiliyor. Bu yosunların üretim sürecini de yine programdan sonra hep birlikte göreceğiz. Tabi projenin gıda alanındaki katkısı doğrudan yosundan üretilen ürünlerle sınırlı değil. Burada geliştirilip üretilecek yem ve gübre vasıtasıyla da tarımsal üretime büyük bir destek sağlanması hedefleniyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de tesisin açılışında yaptığı konuşmasında şunları kaydetti;
Türkiye adına önemli bir Ar-Ge projesi hayata geçiyor. Fosil yakıtlara bağımlı olmadan tamamen alg dediğimiz yani yosun tabanlı doğal kaynaklar üreteceğiz. Biyojet ve biyodizel yakıtların üretimine yönelik yürütülen Ar-Ge projesinde önemli bir yol kat edildi. Jet yakıtı projesinin Ar-Ge çalışmaları tamamlandı. Bugün açacağımız tesisle birlikte büyük ölçek üretime geçiliyor. 2022’nin ikinci çeyreğinde bütün testleri ve sertifikasyon işlemleri tamamlanacak. İnşallah ilk demo uçuşumuzu bu yıl içerisinde gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Biyoyakıt kullanan bir uçağa bindiğinizde yüzde 80 daha az sera gazıyla dünyanın dengesine zarar vermeden yolculuk yapmış olacaksınız.”
INDEPENDENT Projesi, Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı IPA’nın önemli bileşenlerinden olan Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti mali işbirliği çerçevesinde finanse edilen ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında gerçekleştiriliyor.
Tesis enerjisini rüzgardan karşılıyor
Proje elektrik ihtiyacını rüzgar enerjisinden sağlayan Boğaziçi Üniversitesi’nin Kilyos Sarıtepe kampüsünde yer alması dolayısı ile de Avrupa’nın ilk ve tek karbon negatif biyo rafineri tesisi olma ünvanına da sahip.
Kampüste 2014 yılında kurulan Enercon markalı 900 kW gücündeki rüzgâr enerjisi türbini ile elektrik tüketimi yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanabiliyor.
[1]
[2]