Boğaziçi Üniversitesi rüzgar enerjisi yatırımı yaptı

Üniversite’nin Kilyos kampüsü elektrik ihtiyacını kendi yatırımı olan rüzgar santralinden karşılayabilen dünyadaki ilk üniversite kampüsü oldu

4 Şubat 2015

Boğaziçi Üniversitesi’nin Kilyos Sarıtepe kampüsünün elektrik ihtiyacını karşılamak amacı ile rüzgar enerjisi yatırımı gerçekleştirdiği açıklandı.

Üniversite tarafından yapılan açıklamaya göre kampüste kurulumu sağlanan rüzgar türbini 27 Aralık 2014 tarihinde elektrik üretimine başladı.

Boğaziçi Üniversitesi Alman rüzgar türbini üreticisi Enercon tarafından sağlanan 900 kW gücündeki türbin ile kampüsün toplam elektrik tüketiminden yüzde 40 fazlasını üretebilecek. Bu üretim üniversitenin yıllık karbondioksit salımını 900 ton düşürebilecek iken aynı zamanda kurumun elektrik masrafının yılda 400 bin TL gerilemesini sağlayacak.

Üniversite’den konu ile ilgili yapılan açıklamada görüşlerini paylaşan Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim görevlisi ve projenin koordinatörü Doç. Dr. Emre Otay, dünya genelinde ihtiyaç duyduğu enerji jeotermal ve güneş gibi doğal kaynaklardan karşılayan üniversiteler olmak ile birlikte, Sarıtepe kampüsünün yıllık elektrik ihtiyacının tamamını ve hatta fazlasını sahibi olduğu ve kendi işlettiği rüzgar enerji santralinden karşılayabilen dünyadaki ilk kampüs olduğunu ifade etti.

Emre Otay bu proje ile kendi kendine yetebilen, doğaya saygılı, sürdürülebilir bir yaşam alanı hedeflediklerini, aynı zamanda Ar-Ge çalışmaları başlattıklarını kaydetti.

Otay sözlerini şu şekilde sürdürdü;  “Enerji santralı yapım çalışmalarının yanı sıra mühendislik araştırmalara odaklandık. Öncelikle türbine ve etrafına yerleştirdiğimiz sensörlerle mekanik, geoteknik ve çevresel verilerin yanı sıra enerji üretim ve tüketimini izleyeceğiz. Buradan öğreneceklerimiz ışığında rüzgar enerji santrallerinin sürdürülebilirliğini araştıracağız” dedi.

Kilyos kampüsünde ‘’Sıfır Net Enerji’’ hedefleniyor

Doç. Dr. Otay açıklamasında Kilyos kampüsünde enerji ve sürdürülebilirlik alanlarında yapılan diğer çalışmalardan da bahsetti.

Kilyos kampüsünde güneş, dalga, biyogaz ve jeotermal gibi diğer yenilenebilir enerji kaynakları ile birlikte enerji depolanması konularında uygulamaya alınmış akademik çalışmalar olduğunu da kaydeden Otay, yine aynı kampüste Boğaziçi Üniversitesi tarafından enerji verimliliği alanında başlatılan çalışmalar olduğunu kaydetti.

Açıklamasında binaları enerji verimli hale dönüştürmek için yapılacak doğru hesaplanmış yatırımların, yenilenebilir enerji santrali yapmaya oranla çok daha faydalı ve ekonomik olduğuna dikkat çeken Emre Otay, bu doğrultuda Sarıtepe Kampüsü’nde Avrupa Komisyonunun öne çıkardığı ‘’Yaşayan Laboratuvar’’ konseptinde ‘’Kent Laboratuvarı’’ adı altında bir proje geliştirdikleri bilgisini verdi.

Otay konu hakkındaki açıklamalarını şu şekilde sürdürdü; “Projenin içinde enerjiyi yenilenebilir kaynaklardan üretmenin yanı sıra akıllı harcamak, fazlasını saklamak ve karbon salımını kontrol etmek var. Bu kampüsteki esas hedefimiz Sıfır Net Enerji düzeyine erişmek. Doğaya saygılı, komşularına enerji ve su açısından yük olmadan yaşayabilen, sürdürülebilir, yeşil bir kampüs olmak istiyoruz.”

Kilyos kampüsündeki projenin kurulum ve mühendislik çalışmalarını ise Integreen Yenilenebilir Enerji Sistemleri A.Ş. gerçekleştirdi.