Dünya Bankası Türkiye’nin depolamalı GES kredisini onayladı

TSKB ve TKYB tarafından yürütülecek proje ile 1 milyar dolarlık yatırım hayata geçecek

1 Nisan 2024

Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu Avrupa ve Orta Asya Yenilenebilir Enerji Ölçek Büyütme (ECARES) programı için 2 milyar ABD Doları tutarında kredi sağlanmasını onayladı.

Bankanın açıklamasında program kapsamında ilk olarak “Türkiye Dağıtık Enerji İçin Piyasa Geçişinin Hızlandırılması Projesi” için 657 milyon ABD Doları tutarında kaynak sağlanacağı belirtildi.[1]

Açıklamada Türkiye’nin yenilenebilir enerji kurulu gücünün geçen 10 yıl içinde üç kat arttığına dikkat çekilirken, 2053 karbon nötr hedefi için ise çabaların daha da artırılması gerektiğine vurgu yapıldı.

10 yıl süreli, çok aşamalı girişim ile Ermenistan, Azerbaycan, Kosova, Kırgızistan, Tacikistan, Ukrayna ve Özbekistan’ın da dahil olduğu gelişmekte olan ülkelerde 15 GW düzeyinde yenilenebilir enerji kurulu gücünün devreye girmesi hedefleniyor.

Mehmet Şimşek: “1 milyar dolarlık depolamalı GES yatırımı yapılacak.”

Konu hakkında Anadolu Ajansı’na açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de sağlanacak kredinin 697 milyon dolar düzeyinde olacağını bilgisini verirken, proje ile güneş panelleri ve batarya yoluyla elektrik depolama sistemlerine yönelik yatırımların destekleneceğini, böylelikle 1 milyar ABD Doları büyüklüğünde ekonomik büyüklüğün oluşturulacağını kaydetti.[2]

Projeyi TSKB ve TKYB yürütecek

Dünya Bankası proje için hazırladığı Çevresel ve Sosyal Sistem Değerlendirmesi Raporunu geçtiğimiz yılın Aralık ayında kamuoyu görüşüne açmıştı.[3]

Raporda Türkiye hükümetinin dağıtık enerji kaynakları dahil olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı yatırımlar için güçlü desteğinin bulunmasına rağmen, finansman eksikliğinin yurt içi piyasa ekosisteminin geliştirilmesinde temel bir kısıt olmaya devam ettiğine dikkat çekilmişti.

Ayrıca program ile dağıtık fotovoltaik sistemler ile bataryalı enerji depolama sistemlerinin ticari finansmanı için büyük bir piyasa oluşturulmasına yardımcı olunacağına da vurgu yapılmıştı.

Rapordaki bilgilere göre Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) ve Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (TKYB) tarafından yürütülecek proje kapsamında ticari bankaları finanse etmek için bir fon oluşturulacak.

TSKB ve TKYB tarafından seçilecek olan ticari bankalar da dağıtık güneş enerjisi projelerini kendi kaynaklarını da kullanarak finanse edecekler.

Ayrıca TSKB ve TKYB Dünya Bankasına bağlı Temiz Teknoloji Fonu’ndan sağlayacakları 30 milyon ABD Doları tutarındaki kredi ile de yenilenebilir enerji şirketleri, bataryalı enerji depolama şirketleri, toplayıcılar ve dağıtık güneş enerjisi sistemlerinin tüketicilerine doğrudan finansman sağlayacaklar.

“Dağıtık güneş yatırımlarına 2030’a kadar 3,8 milyar dolar finansman gerekiyor”

Raporda Türkiye’nin 2035 yılı için belirlediği 52,9 GW’lık güneş enerjisi kurulu gücü yaklaşık 22 milyar ABD Doları tutarında yatırıma ihtiyaç duyacağına dikkat çekilirken, 2030 yılına kadar dağıtık güneş enerjisi alanında yılda en az 750 MW’lık güç artışı için toplamda 3,8 milyar ABD Doları finansman ihtiyacı olduğu belirtilmişti.

 


[1] World Bank Group Launches Renewable Energy Initiative to Enhance Energy Security and Affordability in Europe and Central Asia

[2] Türkiye’ye dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

[3] Depolamalı güneş projeleri için finansman programı başlatılacak