Zorlu rüzgar ve güneşi tek bir santralde birleştirecek
Şirket Pakistan’daki ilk yatırımının gücünü güneş enerjisi ile artıracak
Pakistan’ın ilk rüzgar enerjisi yatırımcısı olan Zorlu Enerji, bu ülkede yine bir ilki gerçekleştirecek.
Zorlu Enerji tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yapılan açıklamada, şirketin Pakistan’da yer alan 56,4 MW kurulu gücündeki rüzgar enerjisi santralinin sahasında 30 MW’lık bir güneş enerjisi santrali kurulumu gerçekleştirileceği bildirildi.
Açıklamaya göre Zorlu Enerji, Pakistan Alternatif Enerji Geliştirme Kurulu’ndan ön lisans sağlayan proje ile rüzgar ve güneşten aynı anda elektrik üreterek ulusal şebekeyi daha verimli kullanmayı amaçlıyor.
Pakistan’ın ilk rüzgar-güneş hibrit projesi
Proje devreye girdiğinde Pakistan’ın rüzgar ve güneş enerjisini birleştiren ilk projesi ünvanına sahip olacak.
Bununla birlikte Zorlu Enerji de rüzgar ve güneşi aynı projede kullanan ilk Türk yatırımcısı olma ünvanını kazanacak.
Zorlu Enerji’den konu hakkında yapılan açıklamada Zorlu Enerji Grubu Başkanı Sinan Ak şunları kaydetti;
“Pakistan, bizim için dost ülke olmasının yanı sıra yenilenebilir enerji yatırımlarımızda önemli bir merkez. Pakistan’da ilk rüzgar enerjisi projesini hayata geçirmiş bir şirket olarak, güneş enerjisinde de kurulu gücü 300 MW’a ulaşan bir yatırım için geçtiğimiz aylarda harekete geçmiştik. Hibrit özelliği ile Jhimpir Rüzgâr Sahası’ndaki mevcut kurulu rüzgâr enerjisi üretim tesisini güneş enerjisi ile destekleyecek bu yeni yatırım ise Zorlu Enerji’nin tüm projelerinde inovasyon odaklı olduğunu gösteren iyi bir örnek olacak.
Toplam 56,4 MW kapasiteli Jhimpir Rüzgâr Sahası’nda 30 MW hibrit santral projemizle, aynı anda iki yenilenebilir enerji kaynağından yararlanmış olacağız. Sürdürülebilir bir dünya için yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı yatırımlara odaklanan bir grup olarak Pakistan’da bu alanda cesaretli adımlar atıyor olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.”
Zorlu Enerji bu yılın Ocak ve Şubat aylarında yaptığı anlaşmalar ile dünyanın en büyük güneş enerjisi santrali projelerinden olan 1.000 MW’lık Kaydi Azam güneş enerjisi projesinin, 300 MW’lık bölümünü oluşturacak bir yatırıma başlamıştı.
Zorlu Enerji Karaçi’nin 125 km kadar uzağındaki Campir bölgesindeki santralin ilk türbinlerini 2009 yılında devreye almıştı. 2013 yılında tam kapasiteye ulaşan santralin kurulu gücünün 300 MW’a kadar yükseltme opsiyonu bulunuyor.