Zorlu Kızıldere JES’e Hız Verdi
Zorlu Enerji’den yapılan açıklamada şirketin Kızıldere jeotermal enerji santrali için yatırımlarına hız verdiği açıklandı.
Zorlu Enerji Grubu şirketlerinden Zorlu Doğal Elektrik şirketinin Denizli Kızıldere jeotermal sahasında kurmayı planladığı 60 MW elektrik ve 50 MW termal güce sahip olacak jeotermal enerji santrali için çalışmalarına hız verdiği açıklandı.
Zorlu Enerji Genel Müdürü Arif Özozan tarafından yapılan açıklamada, santralde kullanılacak buhar türbini alımı için açtıkları ihaleyi bu alanda dünyanın önde gelen şirketlerinden Japon Sumitomo Corporation ve Fuji Electric işbirliğinin kazandığını söylerken bu sayede 2013 yılında tamamlanması hedeflenen Türkiye’nin en büyük santrali için çok önemli bir adım attıklarını belirtti.
Zorlu Enerji’nin, 2008 yılında ADÜAŞ ihalesi ile devraldığı 15 MW güçteki Kızıldere jeotermal santralinin kapasite artırımında kullanacağı buhar türbini, 650 ton saat jeotermal buhar ile yıllık 470 milyon kWh elektrik kapasitesine sahip olacak. Fuji Electric tarafından Japonya’da üretilen buhar türbini, 2012 yılının Temmuz ayında teslim edilecek.
Arif Özozan açıklamasında Kızıldere jeotermal sahasındaki çalışmaları iki aşamada yürüttüklerini belirtirken, Zorlu Enerji’nin ilk olarak, ADÜAŞ ihalesi ile devraldığı Kızıldere Santrali’nde rehabilitasyon çalışmaları gerçekleştirildiğini yapılan çalışmaları ise şu şekilde özetledi:
“Kızıldere Santrali’ni devraldığımızda santralin mevcut şartları çok iyi değildi. Kullanım kapasitesi neredeyse yarı yarıya düşmüştü ve sahayı besleyen rezervuar doğru bir şekilde kullanılamıyordu. Biz, santrali devraldıktan sonra, ilk olarak rehabilitasyon çalışmaları gerçekleştirdik. 7 MW’a kadar düşen kapasiteyi kısa bir dönem sonra kurulu kapasitesi olan 15 MW’a çıkararak sürekliliğini sağladık.”
Bu çalışmaların ardından Kızıldere jeotermal sahasının kapasitesini en verimli şekilde değerlendirmek amacıyla çalışmalara başladıklarına değinen Arif Özozan, yaklaşık bir sene süren sondaj çalışmaları ve araştırmalar sonucunda sahada 60 MW kapasiteli Türkiye’nin en büyük jeotermal santrali yatırımına karar verdiklerini belirtti.
Arif Özozan, yeni yatırım ile bölgede seracılık ve termal turizm başta olmak üzere yeni iş alanlarının oluşmasına destek olmak istediklerini dile getirdi ve “Uzun vadede hem yöresel istihdamı hem de doğal tarımı desteklemeye öncelik vereceğiz. Kızıldere sahası 243 derece sıcaklığı barındıran bir saha. Biz de Kızıldere’nin bu özelliğini bölgesel kalkınmaya fayda sağlayacak bir şekilde kullanacağız” dedi.