Zorlu Enerji Türbinleri Pakistan’da Dönmeye Başladı
Zorlu Enerji Grubu’nun Pakistan’ın güneyindeki Thatta şehrinin Jhimpir bölgesinde yapımı süren rüzgar santralinin 1.2 megavatlık ilk türbini üretime başladı.
Zorlu Enerji Grubu’ndan yapılan yazılı açıklamada, Jhimpir bölgesinde yapımı sürdürülen 50 megavat kapasiteye sahip olacak rüzgar santralinin toplam 4.8 megavat kurulu güce sahip ilk 4 türbininin tamamlandığı kaydedildi.
Açıklamaya göre, santralin 1.2 megavat kapasiteye sahip ilk türbini, Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani, Su ve Enerji Bakanı Raja Pervez Ashraf’ın yanı sıra TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Soner Aksoy’un da katıldığı bir törenle hizmete girdi.
Pakistan Başbakanı Gilani törende yaptığı konuşmada, Pakistan’ın büyük bir enerji darboğazına doğru ilerlediğini, ülkenin dışa bağımlılığını azaltmak için önümüzdeki dönemde yenilenebilir enerji yatırımlarına ağırlık vereceklerini kaydetti.
Zorlu Enerji Grup Başkanı Murat Sungur Bursa, Pakistan’ın büyüyen nüfusu ve gelişen sanayisiyle enerji üretiminde yüzde 30 enerji açığı bulunduğunu belirterek, yerel ve yenilenebilir bir kaynak olduğu için, termik yöntemlerden daha ucuza üretim sağlayan rüzgar enerjisinin kapasitesini artırmak için projenin kurulu gücünü 300 megavat kapasiteye kadar genişletmeyi amaçladıklarını bildirdi.
Bursa, ulusal ve yenilenebilir enerji kaynağı ile üretim yapan, bu nedenle enerji alanındaki bağımsızlığın önemli bir adımı olan Pakistan’ın ilk rüzgar santralini kurmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.
Verilen bilgiye göre, Zorlu Enerji 2006 yılında Pakistan Alternatif Enerji Geliştirme Kurulu ile imzaladığı anlaşma sonrasında bir rüzgar santrali kurmak üzere bölgede çalışmalarına başlamıştı.
Bu anlaşmaya göre Zorlu Enerji, bölgede 20 yıl süre ile elektrik üretecek. İlk aşamada yaklaşık 115 milyon dolarlık maliyetle 50 megavat kurulu güce sahip olması planlanan santralin inşasının 2010 yılında tamamlanması hedeflenirken, kurulu gücün daha sonraki dönemlerde 300 megavata kadar yükseltme opsiyonu mevcut bulunuyor. (AA)