Yüzen Rüzgar Tarlaları
Norveçli StatoilHydro şirketi tüzgar türbinlerini yüzer hale getirecek bir teknoloji geliştirdiğini açıkladı
Tüm dünya’da rüzgar enerjisinden yenilenebilir enerji üretmede çeşitliliği ve kapasiteyi artırabilecek projeler geliştirilmeye çalışılıyor. Bunlardan biri de rüzgar türbinlerinin off-shore rüzgar enerjisi üretimine elverişli olacak şekilde yüzer hale getirilmesi ve kıyıdan daha faza uzaklıkta bunun gerçekleştirilmesi. Bu konuda farklı çalışmalar devam etse de tam ölçekli olarak bu düşünceyi gerçeğe dönüştürmeyi Norveçli bir şirket başardı.Norveçli petrol ve doğalgaz devi StatoilHydro “Hywind” adını verdiği yeni rüzgar türbini projesini tanıttı.
StatoilHydro aslında 40 ülkede 30.000 den fazla çalışanıyla, off-shore doğalgaz ve petrol kaynakları üzerine uzmanlaşmış olan bir şirket. Fakat şirket yeni geliştirdiği Hywind projesi ile de yine off-shore kaynaklı fakat yenilenebilir enerji temellide çalışılabileceğini gösterdi.
Şirket’in geliştirdiği Hywind projesi off-shore rüzgar türbinlerine farklı bir özellik katarak hiçbir yere sabitlenmeden deniz üstünde belli bir yerde kalabilen ve pervaneleri aracılığı ile enerji üretebilen bir rüzgar türbini teknolojisi geliştirme çabası.
Şirketin geliştirdiği 2.3 MW gücündeki bu türbinlerde kule denizden 65 metre yükseklikteki pervanelerin genişliği ise 80 metre. Türbinin 100 metrelik kısmı deniz yüzeyinin altında kalırken toplam ağırlığı da 138 tona ulaşıyor. Şirket bu projesinde rüzgar türbini geliştirilmesinde Siemens ile kabloların döşenmesinde ise Nexans ile çalıştı.
Şirket yetkililerince yapılan açıklamada Hywind’in getirdiği özellikler sayesinde rüzgarların güçlü ve daha düzenli olduğu bölgelerde de rüzgar enerjisi üretmenin mümkün olacağı, kıyıdan uzak olmanın da örneğin kuşların çarpması gibi bakım maliyetlerini artıran bir takım etkilerden uzak tutabileceği de belirtildi.
Fakat yine şirket yetkililerince yapılan açıklamada bu teknolojinin henüz yeterince olgunlaşmadığı ve yüksek maliyete sahip olduğu bu nedenle hem teknolojinin geliştirilmesi hem de maliyetlerin yatırıma elverişli noktaya indirilmesi için zamana ihtiyaç olduğu ifade edildi. Ayrıca uzaklıkların artmasına bağlı olarak kablo maliyetlerinin de artacağı bu yüzden uzaklıkların ekonomik nedenlerle sınırsız olamayacağı ifade edilmekte.
Bunlara rağmen Norveç kıyılarından 10 Km uzaklıkta 2 yıl boyunca test edilecek bu türbin şirket yetkililerinin de dediği gibi rüzgarların güçlü ve dengeli üretim alanlarının ise geniş olması avantajları sayesinde yeni olanakları göstermekte.