Yunanistan ilk depolama yatırımları için yarışma ilanı yayımladı
Projeler için 1 MW’a 2 MWh şartı uygulanacak
Yunanistan ülkenin ilk enerji depolama yatırımları için yarışma takvimini ve şartlarını yayımladı.
Yunanistan Atık, Enerji ve Su İdaresi tarafından yayımlanan ilana göre 400 Megavat (MW) kapasite tahsisine dayanacak ilk yarışmalar için 10 Temmuz 2023 gününe kadar başvuru yapılabilecek. Başvuruların değerlendirme sonuçları da 9 Ağustos 2023 günü açıklanacak.
2023 yılında enerji depolama yatırımları için toplamda 1 GW’lık kapasite tahsisine dayalı yarışma planlanan ülkede, kalan kapasitenin 300 MW’lık bölümü için yılın üçüncü çeyreğinde, son kalan 300 MW’lık bölümü için de dördüncü çeyreğinde yarışma düzenlenecek.
Bununla birlikte yarışmalarda yeterince başvuru olmadığı takdirde bu arta kalan kapasiteler bir sonraki yarışmaya aktarılacak.
Kazanan projelere ile 10 yıllık fiyat farkı sözleşmesi imzalanacak, sağlanacak yıllık fiyat farkı miktarı da MW başına 115 bin Avro ile sınırlı olacak
2030 yılında elektrik üretimindeki yenilenebilir kaynak payını %70 düzeyine çıkarmayı hedefleyen Yunanistan, bu tarihe kadar enerji depolama kapasitesini 3 GW düzeyine çıkarmayı hedefliyor.
Yatırım şartı 1 MW’a 2 MWh olacak
İlandaki bilgilere göre yatırımcıların yarışmaya başvuru yapabilmek için geçtiğimiz Nisan ayında açılan lisans başvurularının onaylanmış olması gerekecek.
Başvuru yapılabilecek projelerin asgari 1 MW, azami olarak ise 100 MW kurulu güce sahip olması ve her 1 MW için 2 Megavat-saat (MWh) depolama kapasitesine sahip olması gerekecek. Yarışma ilanında projeler için teknoloji şartı ise yer almıyor.
Yatırımcılar proje başına 35 bin Avroluk başvuru ücreti ile birlikte, projelerin en geç 2025 yılına kadar tamamlanacağına dair MW başına 250 bin Avro, uygun şekilde işleyeceğine dair de MW başına 200 bin Avroluk teminat sunmak zorunda olacaklar.
AB’den sağlanan 350 milyon Avroluk fon kullanılacak
Bununla birlikte kazanan projelere MW başına 200 bin Avro hibe sağlanacak.
Bu hibeler de Avrupa Birliği tarafından ülkeye İyileşme ve Direnç fonu aracılığı ile sağlanan 200 milyon Avro ile REPowerEU planı kapsamında sağlanan 100 milyon Avro ile oluşturulan fon tarafından karşılanacak.[1] [2]
[2]