Yetersiz finansman ve şebeke rüzgardaki büyümeyi engelliyor

Karasal rüzgardaki büyüme 2024’te aynı düzeyde kalırken, deniz üstünde geriledi

30 Nisan 2025

Küresel rüzgâr enerjisi gücündeki büyüme 2024 yılında karasal yatırımlar açısından bir önceki yıla göre hemen hemen aynı düzeyde kalırken, deniz üstü alandaki büyüme ise geriledi.

Küresel Rüzgâr Enerjisi Konseyi (GWEC) tarafından yayımlanan 2025 yılı Küresel Rüzgâr Durumu Raporu çalışmasına göre 2023 yılında 105 GW olarak gerçekleşen küresel rüzgâr enerjisi gücü artışı, 2024 yılında ise 109 GW’a ulaştı. Bununla birlikte deniz üstü alanda 2023 yılında gerçekleşen 11 GW’lık artışa karşın 2024 yılındaki büyüme 8 GW’a geriledi.

Rüzgâr enerjisinde küresel güç de 2024 sonu itibariyle 1.136 GW’a ulaştı. Bununla birlikte GWEC 139 GW’lık bölümü 2025 yılında gerçekleşmek üzere, 2030’a kadar 981 GW yeni güç devreye gireceğini öngörüyor.

GWEC çalışmasında rüzgâr enerjisi gücündeki büyümenin COP28 zirvesinde belirlenen 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kaynaklı gücün üç katı artması gerektiği hedefinin çok gerisinde kaldığına vurgu yapıldı.

Çalışmaya göre artışın hızlanması için ise izin süreçlerinin kolaylaştırılması, ihalelerin daha esnek bir şekilde tasarlanması, şebekelerin güçlendirilmesi ile birlikte uluslararası işbirliklerinin geliştirilmesi gerekiyor.

Büyümenin önündeki en büyük zorluk finansman sıkıntısı

Bununla birlikte çalışmada küresel rüzgâr enerjisi sektörünün karşı karşıya olduğu en büyük zorluğun finansman olduğunun da altı çiziliyor.

Artan faiz oranları ile sermaye maliyetlerinin özellikle deniz üstü alanda yatırım maliyetlerini çok yükselttiğine dikkat çekilen çalışmada, bu artışın birçok projenin dondurulmasına veya sözleşmelerinin iptal edilmesine neden olduğuna dikkat çekilirken, bu durumun birçok projenin durdurulmasına, sözleşmelerinin iptal edilmesine veya sözleşme şartlarının yeniden müzakere edilmesine neden olduğuna vurgu yapıldı.

Çalışmada ayrıca küresel ölçekte uygulanan yerli ekipman şartları ve gümrük tarifeleri gibi korumacı önlemlerin sınır ötesi tedarik zincirlerinin zayıflattığı ve üretim maliyetlerini artırdığı iddia edilirken, bunun gerekli ölçek ve verimliliğe ulaşılmasına engel olduğu savunuldu.

3 bin GW’lık proje bağlantı izni bekliyor

Raporda elektrik iletim şebekelerinin yetersizliğinin de rüzgâr gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının gelişimine engel olduğuna da vurgu yapıldı.

Rapora göre özellikle Avrupa ile birlikte Asya’nın bazı bölgelerindeki mevcut elektrik iletim altyapıları yenilenebilir enerji kaynaklarının hızlı genişlemesine engel oluyor ve en azından 3.000 GW düzeyindeki çeşitli kaynaklara dayalı yenilenebilir enerji projesi bağlantı izni bekliyor.