Yeşil Nokta Ödülleri sahiplerini buldu
Bu yıl beşinci kez düzenlenen yarışmada 11 kuruluş ödül sahibi oldu
Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO) 2020 yılı Yeşil Nokta Ödülleri, bu yıl koronavirüs salgını nedeni ile 1 Aralık 2020 günü çevrim içi olarak düzenlenen tören ile sahiplerini buldu.
ÇEVKO tarafından bu yıl beşinci kez düzenlenen organizasyonda 3 farklı kategoride 8 sanayi kuruluşu Yeşil Nokta Sanayi Ödülüne, 3 sanayi kuruluşu da Atık Yönetim Sistemi ve Uygulamaları kategorisinde Yeşil Nokta Teşvik Ödülüne layık görüldü.
Ödüllerin Ambalajda Önleme Uygulamaları kategorisinde, Danone Hayat İçecek ve Gıda Sanayi “HAYAT Çevre Dostu Şişe” projesi ile, Korozo Ambalaj Sanayi “KORORCY Geri Dönüştürülebilir Ambalajlar” projesi ile, Mondi Tire Kutsan “Eco Pizza Box” projesi ile Yeşil Nokta Sanayi Ödülü kazandı.
Atık Yönetim Sistemi ve Uygulamaları kategorisinde Bayer Türk Kimya Sanayi “Sıfır Atık Projesi” ile Pepsi Cola “PEPSİCO Sürdürülebilir Atık Yönetim Sistemi ve Su Geri Kazanımı” projesi ile TAT Gıda Sanayi “Sıfır Atık ve Tek Kullanımlık Plastik Süreci” projesi ile Yeşil Nokta Sanayi Ödülü sahibi oldu.
Aynı kategoride Akbaşlar Tekstil Enerji San. ve Tic. A.Ş. “Sürdürülebilir Sıfır Atık Yönetimi” Projesi ile Anadolu Efes “Anadolu Efes Adana Bira Üretim Tesisi Sıfır Atık” Projesi ve Polisan Kansai Boya “Atık Azaltım” Projesi ile Yeşil Nokta Teşvik Ödülü sahibi oldular.
Çevre Konulu Sosyal Sorumluluk Uygulamaları kategorisinde Reckitt Benckiser Ev ve Hijyen Ürünleri “Yarının Suyu” Projesi ile Tetra Pak “Sıfır Atık Eğitim Programı” projesi ile Yeşil Nokta Sanayi Ödülü kazandılar.
Yarışmanın jürisini ARUCAD Arkın Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesi, ASD – Ambalaj Sanayicileri Derneği, Boğaziçi Üniversitesi – Çevre Bilimleri Enstitüsü, ÇEVKO – Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı, EGD – Ekonomi Gazetecileri Derneği, İSO – İstanbul Sanayi Odası, Çevre ve Enerji Şube Müdürlüğü, SKD – İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği, TOBB – Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ambalaj Meclisi kuruluşlarının temsilcilerinden oluşturdu.
Her yıl yarım milyardan fazla tüketiciye ulaşıyor
Yeşil Nokta etiketinin kökeni 1990 – 1991 yıllarında Almanya’da kaynağında ayrı toplama sistemine giren ambalajların belirlenmesi için oluşturulan Yeşil Nokta Sistemi’ne dayanıyor.
Uygulamanın kullanımı yaygınlaştırmak için 1995 yılında kar amacı gütmeyen “Packaging Recovery Organization Europe – PRO Europe” tarafından oluşturulan etiket, üzerinde yer aldığı ambalajlı ürünü piyasaya süren ekonomik işletmenin ambalaj atıklarının geri kazanımı ile ilgili yasal yükümlülüklerini yerine getirdiği anlamına geliyor.
2003 yılında PRO-Europe’la yaptığı sözleşme ile uluslararası “Yeşil Nokta” markasının Türkiye’deki kullanım hakkını elde eden ÇEVKO Vakfı, bu etiketi Türkiye’de kullanmak isteyen kuruluşlara alt lisans sözleşmesi ile kullanım hakkı sağlıyor.
ÇEVKO Yeşil Nokta Sanayi Ödüllerini firmaların yasal sorumlulukları ötesinde gerçekleştirdikleri örnek çalışmalarını ödüllendirmek ile diğer firmaları benzer çalışmalar için özendirmek ve teşvik etme hedefleri doğrultusunda veriyor.
Türkiye’de Yeşil Nokta Ödülleri de bu etiketi kullanma hakkına sahip olan şirketlerden ödüller için başvuru yapanlar arasından belirleniyor.
Yeşil Nokta etiketi halihazırda çoğunluğu AB üyesi 31 ülkede 150 binden fazla kuruluşun, her yıl 540 milyondan fazla tüketiciye ulaşan 400 milyardan fazla ambalajın üzerinde yer alıyor.