“Yeşil Mutabakat ticarette korunma aracına dönüşmemeli”
Bakan Pekcan Türkiye’nin yeşil dönüşümü için hem AB hem de uluslararası finansmana erişiminin sağlanması gerektiğini söyledi
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, geçtiğimiz Ekim ayında görevine başlayan AB Ticaret Komiseri ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis ile videokonferans yöntemiyle görüştü.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre yaklaşık bir saat süren görüşmede, Türkiye-AB ticari ilişkileri, Gümrük Birliğinin güncellenmesi, Brexit, çelik koruma önlemleri, Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı, Serbest Ticaret Anlaşmaları, A.TR belgelerinin elektronik ortamda düzenlenmesi gibi konular ele alındı.
“Yeşil dönüşümde uluslararası finansmana erişim önemli”
Ruhsar Pekcan Dombrovskis ile görüşmesinde Avrupa Yeşil Mutabatakı ile ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini ifade ederken bu kapsamda AB tarafından atılacak adımların mutabakatı ticarette bir korunma aracına dönüştürmemesi, bunun yerine AB’nin stratejik hedeflerine katkı sağlayacak işbirliğinin geliştirilmesine odaklanılması gerektiğine vurgu yaptı.
Bakan Pekcan sözlerini şu şekilde sürdürdü;
“Bu değişikliklerin Türkiye-Avrupa Birliği Gümrük Birliği kapsamında ticari ilişkileri üzerindeki etkilerinin farkındayız. Bu dönüşüm büyük yatırımlar ve finansman gerektiriyor. Bu anlamda kapsayıcı bir finansman mekanizmasının sağlanması ve Türkiye’deki yeşil dönüşümü desteklemek için hem AB hem de uluslararası finansmana erişimin temin edilmesi kritik önem taşıyor.“
Ruhsar Pekcan Gümrük Birliği anlaşmasında da mevcut yapının günümüz gereklerine cevap vermekte yetersiz kaldığını savunarak şunları söyledi;
“Türkiye olarak Gümrük Birliğinin güncellenmesine büyük önem veriyoruz. Günümüz ekonomik ortamında Gümrük Birliği, tarafların beklentilerini karşılamakta yetersiz kaldı. Sistemik ve spesifik yapısal sorunların yanı sıra anlaşma, hizmetler, e-ticaret gibi sektörleri kapsamıyor. Yaşadığımız dijital çağda bu alanların önemi giderek artıyor. Koronavirüsün küresel ekonomiye getirdiği zorluklar, Gümrük Birliğini güncelleme ihtiyacını ve dünyadaki mevcut değer zincirlerinin yeniden yapılandırılması gerekliliğini daha da güçlendirdi. Mevcut anlaşmanın hem yeni alanları kapsayacak şekilde genişletilmesi, hem de yapısal sorunları giderecek şekilde güncellenmesi önem taşıyor. Avrupa Komisyonundan da bu konuda destek bekliyoruz.”