Yeşil hidrojende yerli teknoloji için imzalar atıldı

Türkiye’nin ilk hidrojen vadisi ile ilk yerli yeşil hidrojen tesisi için protokoller imzalandı

1 Mayıs 2023

Türkiye’de hidrojen üretimi için elektrolizör geliştirilmesi ile yeşil hidrojen üretiminin ve taşınmasını hedefleyen Güney Marmara Hidrojen Kıyısı Platformu Güdümlü Projesi ile HYSouthMarmara Hidrojen Vadisi Projesi için 27 Nisan 2023 günü TEKNOFEST kapsamında protokol imza törenleri gerçekleştirildi.

Törende konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank projeler Türkiye’nin hidrojen üretiminde lig atlayacağını ve yeşil hidrojen atılımıyla hidrojen ihracatçısı bir ülke haline geleceğini söyledi.

Bakan Varank konuşmasında projeler ile hidrojen üretiminde kullanılan elektrolizör teknolojisini de yerli ve milli imkanlarla geliştirmenin hedeflendiğini kaydederken, aynı zamanda Türkiye’nin yurtdışına bağımlı olduğu metanol ve amonyak üretimini de gerçekleşeceğini sözlerine ekledi.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal‘da törende yaptığı konuşmada bütün ülkelerin gündeminde iklim değişikliği ve onunla bağlantılı süreçlerin olduğuna ve gelecek 10 yıl boyunca da küresel boyuttaki risklerin iklim değişikliği ile ilgili olacağına vurgu yaparken, iklim değişikliğinin oluşturduğu güçlüklere karşı yenilikçi çözüm yöntemlerine olan ihtiyacın arttığını söyledi.

Konuşmasında “Hidrojen Kıyısı Platformu Yeşil Hidrojen Üretim Tesisi Projesi” hakkında bilgi veren Hasan Mandal şu bilgileri verdi;

“Projede Türkiye’nin ilk yeşil hidrojen üretim teknolojisinin saha uygulamasını hayata geçirmek üzere 30 kW gücünde PEM tipi elektrolizör geliştirilmesi, üretilen yeşil hidrojenin depolanması ve Bandırma Enerji Üssü’nde kullanılması amaçlanmıştır. Böylece ülkemizin en yüksek kapasiteli ilk yerli PEM elektrolizör sisteminin tasarımı, imalatı, montajı ve kurulumu yapılarak 5 Nm3/saat kapasiteli yeşil hidrojen üretim sisteminin saha uygulaması gerçekleştirilecektir. Böylece, Enerjisa Doğalgaz Güç Santrali’nde kurulumu gerçekleştirilecek ve ülkemiz için örnek bir uygulama hayata geçirilecektir.

Mandal Temiz Hidrojen Ortaklığı kapsamında desteklenmeye hak kazanan “South Marmara Hydrogen Shore_HYSouthMarmara Hidrojen Vadisi Projesi” ile de yenilenebilir enerji kaynaklı elektrik üretimi ile yıllık 500 ton yeşil hidrojen üretimi, taşınması, depolanması ile birlikte sanayide ve acil uygulamalara yönelik güç üretimi amaçlı kullanımının demonstrasyonunun yapılmasının amaçlandığı bilgisini paylaştı.

Linde Gaz tarafından taşınacak bu hidrojen Kale Seramik, Şişecam ve Eti Maden tarafından kullanılacak.

Proje en büyük hibe desteğini kazanmıştı

Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın koordinatörlüğünde gerçekleştirilecek projenin toplam bütçesi 36,8 milyon Avro olacak proje aynı zamanda Avrupa Komisyonu’ndan Ufuk Avrupa Programı kapsamında 7,5 milyon Avro destek kazanmıştı. Bu rakam Türkiye’deki bir projenin Avrupa’dan sağladığı en büyük hibe desteği olmuştu.

HySouth Marmara ve Güney Marmara Hidrojen Kıyısı Projelerinde; Güney Marmara Kalkınma Ajansı, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) , Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Türk-Alman Üniversitesi, ASPİLSAN Enerji, Enerjisa, Eti Maden, Hidrojen Peroksit Sanayi, Kaleseramik Çanakkale Kalebodur Seramik Sanayi A.Ş., Linde Gaz A.Ş., Şişecam, Denizüstü Rüzgar Enerjisi Derneği (DÜRED) ve PwC yer alıyor.