Yerel yönetimlere sera gazı azaltım çağrısı

TBMM’de düzenlenen basın toplantısı ile siyasi partilere yerel seçimlerde iklim dostu başkan adayları belirlemesi çağrısı yapıldı

10 Aralık 2013

CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, CHP’li belediyelerin sera gazı azaltımı hedefleri koyması konusunda çalışacağını ve ısrarcı olacağını söyledi.

Melda Onur Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, Küresel Denge Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nuran Talu ve Tüketiciyi ve İklimi Koruma Derneği Başkan Yardımcısı Önder Algedik ile birlikte 3 Aralık günü düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada Türkiye’nin sera gazı azaltımı konusunda herhangi bir hedef belirlemediğine de dikkat çekti.

CHP milletvekili Onur Türkiye’de ilk defa Sivil İklim Zirvesi toplandığını, iktidar tarafından iklim değişikliği alanında hedef koyulmaması nedeni ile de ilk zirvede bu alanda bir hedef koyulduğu bilgisini verirken, partisi adına kendilerinin de bunu destekleyeceğini söyledi.

Özellikle yerel yönetim seçimleri öncesinde belediyelerinde böyle bir hedef koymalarının söz konusu olduğunu da söyleyen Onur CHP’li belediyelerin sera gazı azaltımı hedefleri koyması konusunda çalışacağını ve ısrarcı olacağını sözlerine ekledi.

Toplantıda konuşan Küresel Denge Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nuran Talu Türkiye’nin Kyoto sözleşmesine imza atmış ve taraf olmuş bir ülke olarak sera gazı salım azaltım hedefinin mutlaka verilmesi gerektiğini ifade ederken, yerel yönetimlere, belediyelere, seçilecek belediye başkanlarının sorumluluğuna da gönderme yapılması gerektiğini söyledi.

Sivil İklim Zirvesi’nin bu yıl ilk kez toplandığını bundan sonrada kurumsallaşarak her yıl düzenleneceği bilgisini veren Talu, zirvenin bu yıl konusunu belediyelerin iklim sorumluluğu olarak belirlediğini ve yüzde 15 sera gazı azaltım hedefi koyduğunu söyledi.

Nuran Talu amaçlarının yerel seçimlere giderken belediye başkan adaylarını seçecek genel başkanlara ve siyasi partilere iklim dostu belediyecilik anlayışını mutlaka yerleştirmeleri gerektiği söylerken, hükümete ve tüm siyasi partilere iklim düşmanı bütçe görüşmeleri, iklim düşmanı ekonomi ile büyüyen Türkiye yerine, iklim dostu ekonomi için çağrı yaptıklarını ifade etti..

Tüketiciyi ve İklimi Koruma Derneği Başkan Yardımcısı Önder Algedik ise dünyada 140’dan fazla ülkenin iklim konusunda planı ve finansmanı olduğunu fakat Türkiye’nin olmadığını vurguladı. Algedik Türkiye’nin sera gazı salımlarının 1990 ile 2011 yılları arasında yüzde 124 arttığına da dikkat çekerken, Gaziantep’in yüzde 15, Antalya ve Seferihisar’ın ise yüzde 20 oranında sera gazı azaltım hedefi koyduğu bilgisini verdi.

Türkiye’nin fosil yakıt ekonomisinin daha fazla doğal gaz, daha fazla kömür, elektrik ve benzin faturası üzerine kurulu olduğunu ve bu gidişatın hem ekonomik, hem ekolojik hemde iklimsel olarak tehlikeleri olduğunu ve Türkiye’nin hedef alması gerektiğini söyledi.

2020’de 2011’e göre yüzde 15 azaltım hedefini koyduklarını ve yapılabilir olduğunu ve bunun yerel yönetimlerce de yapılabileceğini söyledi. Seçimlerden önce iklim dostu adaylar çıkması ve seçimlerden sonra da 2000 civarındaki belediyenin iklim dostu olmak için adım atması gerektiğini ifade etti. Önder Algedik ayrıca iklim dostu olmanın aynı zamanda doğa dostu ve cüzdan dostu olmak anlamına geldiğini de sözlerine ekledi.