Yenilenebilir Enerjinin İlk Süper Gücü Çin Olacak
Uluslararası gözlemcilere göre Çin yeni açıklayacağı teşvik paketi ile dünyanın ilk yenilenebilir enerji süper gücü olmaya aday.
Yakaladığı yüksek büyüme hızı, buna bağlı olarak sürekli artan enerji talebini karşılama zorunluluğu, yüzde 80 oranında kömür reaktörlerinden üretilen enerji ve atmosfere sera etkisi yapan gaz salımında dünyada ilk sırada olan bir ülke Çin. Aynı anda hem çevreye verdiği zarar nedeni ile dünya kamuoyunun gözünde olumsuz bir imaja sahip hem de yaşadıkları solunum sorunları nedeni ile sanayi şehirlerinde yaşayan kendi halkının eleştirilerinin hedefinde.
Fakat gelen haberlere göre bu olumsuz tablo değişecek gibi. Çin hükümetinin uygulamaya koyacağından bahsedilen ve henüz tam olarak netlik kazanmamış planları Çin’i dünya yenilenebilir enerji sektöründe lider yapmayı hedefliyor.
İngiliz The Guardian gazetesinin verdiği habere göre “Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu” başkan yardımcısı Zhang Xiaoqiang Çin’in 2020 yılına kadar enerji talebinin yüzde 15’ini mutlaka yenilenebilir enerjilerden sağlayacağı, bunun yüzde 18’e kadar çıkma olasılığı bulunduğu şahsi kanaatine göre ise yüzde 20 oranının da aşılma ihtimalinde olduğunu belirtti. Yine Zhang’ın belirttiğine göre Çin’in halihazırdaki enerji alanındaki planlamaları ile mevcut hedef önümüzdeki 11 yıllık projeksiyonda rüzgar enerjisi için 30 GW iken yeni hedef 100 GW olarak revize edilmiş durumda, güneş enerjisindeki hedef ise mevcutta 3 GW iken bunu en azından 3 kat daha aşacak bir hedef revizyonu söz konusu.
Çin’in açıklayacağı beklenen “Yeni Enerji” programı ile ABD ve Avrupa Birliği’ni geçerek yenilenebilir enerji teknoloji yatırımlarında ve düşük karbonlu kömür enerjisi üretiminde dünya liderliğine gelebileceği düşünülüyor. Bu programın finansal büyüklüğü ve ayrıntıları henüz belli olmasa da yerel medya ve yabancı diplomatlar tarafından 200 ila 600 milyar dolarlık bir bütçenin önümüzdeki 10 yıllık dönemde nükleer reaktörler, güneş ve rüzgar tarlaları, hidroelektrik barajlar, temiz kömür enerjisi ve yüksek verimli enerji iletim hatları’na yatırım amaçlı kullanılacağından bahsediliyor. Ayrıca haberde konuyu daha iyi anlatmak için verilen bir karşılaştırmaya göre Çin 2009 askeri bütçesi kadar parayı 10 yıl boyunca her yıl enerji sektörünü geliştirmek için harcayacak. İkinci bir karşılaştırma ise yine çok ilginç; beklentilerdeki en düşük rakamlar bile gerçekleşse geçen yıl tüm dünyada fosil yakıtlar dahil yapılan tüm yeni enerji yatırımlarının toplam tutarından daha fazla yatırım her yıl Çin tarafından doğrudan bu sektörün gelişimine aktarılacak.
RenewableEnergyWorld.com’a konuşan Uluslararası Hukuk Firması Eversheds’in Şanghay ofisinden Cathy Tang’e göre ise Çin’in belirlediği gözüken bu hedef hem gerçekçi hem de bu hedefin de aşılması olası. Tang’a göre örneğin Çin daha önce belirlediği 2010’da 5000 MW’lık rüzgar türbini hedefini 2007’de 6050 MW’a ulaşarak aşmıştı ve ardından daha yüksek hedefler belirlemişlerdi. Son birkaç aydır da ulusal ve yerel hükümetler düzeyinde bu sektöre yönelik dikkat çekici bir odaklanma gözlendiğini ve yenilenebilir enerji sektörünün gelişmesini teşvik etmeye yönelik birbiri ardı sıra yasal düzenlemeler açıklandığı, devlet yatırım planları ve yenilenebilir enerji sektöründen yana tercihli uygulamalar yapıldığından bahseden Tang ayrıca devlet şirketlerinin ve özel şirketlerin batılı ülkelerden gelişmiş teknolojileri satın alarak üretim kapasitelerini özellikle rüzgar ve güneşte artırmak konusunda oldukça hareketli olduğunu belirtti.
Washington’daki Amerikan İlerleme Merkezi adlı düşünce kuruluşundan Julian Wong’a göre ise bu beklentilerin gerçekleşmesi Çin’in kömür kullanımının zorunluluğundan kurtulma yolundaki şansını hem artıracak hem de temiz enerji üretiminde tartışmasız dünya lideri yapacak, sahip olduğu bu temiz enerji teknolojilerini ihraç ederek de sürdürülebilir ekonomik büyümesini sağlayacaktır