“Yeni YEKDEM beklentileri karşılamaktan uzak”

GÜYAD Başkanı Özkök Türkiye’nin yenilenebilir enerji hedeflerine ulaşmasını zorlaştığını söyledi

31 Ocak 2021

Güneş Enerjisi Yatırımcıları Derneği (GÜYAD) 30 Ocak 2021 tarihli Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren yeni YEKDEM mekanizması hakkında bir değerlendirme yayınladı.

Değerlendirmede yenilenebilir enerji yatırımcıları tarafından heyecanla beklenen düzenlemenin “beklentileri karşılamaktan uzak olduğuna” vurgu yapıldı.

GüYAD Başkanı Cem Özkök açıklamadaki değerlendirmesinde yenilenebilir enerji yatırımlarının sermaye yoğun yatırımlar olduğunu hatırlatırken şunları kaydetti;

“Yatırımcılarımızın beklentileri özellikle daha yüksek bir başlangıç fiyatı idi. Yeni YEKDEM’de uygulanacak eskalasyonun yüzde 48 dövize dayalı olacak olması projelerin finanse edilebilirliği yönünden önemli bir katkı ancak yeterli değil. Açıklanan rakamlar yeni yatırım yapma kararlarını teşvik edici olmaktan uzak kaldı” şeklinde konuştu. Global ekonomik belirsizlikler günden güne artar ve hammadde fiyatları yükselirken desteklerin yüzde 60’tan fazla düşürülmesinin yatırımcıyı zorda bıraktığını belirten Özkök, “Pandemi öncesinde bile finansman bulmakta zorlanan sektör, finansman maliyetinin eskiye nazaran önemli ölçüde arttığı bu dönemde yatırım kararlarını yeniden gözden geçirmek zorunda kalacak.”

“Özellikle JES’lerde yapılabilirlik kalmadı”

Açıklanan fiyatların jeotermal, rüzgâr ve güneş gibi farklı kaynaklara dayalı elektrik üretim yatırımlarına etkisinin farklı olacağına vurgu yapan Özkök en olumsuz etkinin jeotermal enerji alanında görüleceğini kaydetti.

Açıklanan fiyatlarla jeotermal santrallerde yatırım yapma imkanı kalmadığını savunan Cem Özkök, bu başlangıç rakamları ile JES yatırımlarının gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığını ve jeotermal alanındaki bütün yatırımcıların projeksiyonlarını ve fizibilite raporlarını yeniden gözden geçirdiğini söyledi.

“RES ve GES’ler için kapasite faktörü çok önemli hale geldi”

Destek rakamlarının düşmesi ile birlikte RES ve GES’lerde kapasite faktörünün ön plana çıktığını vurgulayan Cem Özkök halihazırda özellikle rüzgâr enerjisi yatırımları için kapasite faktörünün yüksek olduğu alanlara daha fazla santral yapılma imkanının olmadığına dikkat çekerek şunları söyledi;

“Bu santrallerin yapılabilirliği kapasite faktörüne bağlı hale geldi. Bunun sonucu yenilenebilir enerji santrallerinin belirli bölgelere toplanması olacaktır. TEİAŞ kapasite haritasına bakacak olursak özellikle RES’lerde kapasite faktörü yüksek olan alanlara daha fazla santral yapılma imkanının olmadığını görürüz.”

GÜYAD Başkanı Cem Özkök, bu koşullar altında yenilenebilir enerji için belirlenmiş hedeflere ulaşılmasının oldukça zorlaştığını da sözlerine ekledi.