Yeni Enerji Yatırımlarında Yenilenebilir Kaynakların Payı Yüzde 40

Bazı enerji yatırımlarını yerinde görmek amacı ile İzmir’e giden Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş burada önemli açıklamalarda bulundu

10 Kasım 2010

Bazı enerji yatırımlarını yerinde görmek amacı ile İzmir’e giden Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş burada önemli açıklamalarda bulundu.

Bölgedeki incelemeleri sırasında Türkiye’nin enerji talebinin hızla arttığına dikkat çeken Köktaş özel sektörün bu açığı kapatmak için hızla yatırım yapmakta olduğuna dikkat çekerken Türkiye’nin dağıyla taşıyla bir enerji şantiyesi haline geldiğini söyledi.

Hasan Köktaş buradaki açıklamasında şu şekilde konuştu; “Özel sektör, sessiz sedasız sistemimize her yıl Atatürk Barajı’ndan daha büyük bir gücü belki onlarca parça halinde inşa ederek katmış oluyor. Bugün 3,200 MW’lık bir güce ulaştık ve kendi rekorumuzu kırmış olduk. İki yılda 15 milyar TL’ye yakın sabit sermaye yatırımı gerçekleşti. 2011’de bu yıldan az olmayacağını ümit ediyorum. 2011’de daha çok yenilenebilir içeren bir kompozisyon ortaya çıkacak. İlk 9 ayda elektrik tüketimindeki artış hızı yüzde 8.7, enerji talebinin çok hızlı büyüdüğü bir piyasadayız. Bundan sonra hız kesmeden devam etmek zorundayız. 2030’da kurulu gücün 3.5 katı ilave güce ihtiyacımız var.”

Köktaş sadece ziyaret ettiği Petkim, Egegaz LNG, Dost Enerji ve Bilgin Enerji’nin tesislerinde yapılan ve yapılması planlanan santrallerinin yatırımlarının parasal büyüklüğünün 7 milyar dolara yakın olduğuna dikkat çekerken 2010 yılının 10’uncu ayına kadar enerji sektörüne yapılan sabit sermaye yatırımının ise 7.5 milyar liraya ulaştığını kaydetti.

YENİLENEBİLİR ENERJİNİN PAYI YÜZDE 40

Köktaş yapılan bu yatırımların 104 civarında irili ufaklı tesisten oluştuğunu ve yenilenebilir enerjilerin bu yatırımlardaki payının ise yüzde 40’a ulaştığını belirtti.

Köktaş sözlerini şöyle sürdürdü; “Bugüne kadar özel sektöre 42 bin MW lisans verdik. Son iki yılda ise sisteme özel sektör tarafından 6 bin MW ilave güç verildi. 6 bin MW deyip geçmeyin. Atatürk Barajı’nın büyüklüğü 2.400 MW. Geçen yıl özel sektör kendi riskiyle bundan daha büyük bir kurulu gücü sessiz sedasız yaptı. Bu yıl 3.200 megavat, yani Atatürk barajının 1,5 katı kadar bir ilave kurulu gücü, yine özel sektör sessiz sedasız yaptı.

EGE RÜZGAR ENERJİSİNDE EN CAZİP BÖLGE

EPDK Başkanı Ege Bölgesinde Dost Enerji ve Bilgin Enerji’ye ait rüzgar enerjisi santrallerini ziyaretinde rüzgar enerjisi yatırımlarının bu bölgede yoğunlaşmasının Ege bölgesinin Türkiye’nin rüzgar bakımından en yüksek potansiyele sahip bölge olmasından dolayı olduğuna dikkat çekti.

DOST ENERJİ’NİN KISA VADELİ RES HEDEFİ 250 MW

Murat Vargı ve Muzaffer Akpınar ortaklığı ile kurulan Dost Enerji’nin enerji yatırımları hakkında konuşan Dost Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Akpınar hali hazırda İzmir Bergama’da 42.5 MW’lık Urla’da 15 MW’lık RES yatırımlarının olduğunu belirtirken bu kapasiteyi artırmak için 210 milyon avroluk yatırım planladıklarını bu sayede kısa vadede rüzgar enerjisinde toplam 300 milyon avroluk yatırım ile 250 megavatlık kurulu güce ulaşmayı hedeflediklerini ifade etti. Akpınar ayrıca 400 megavatlık doğal gaz çevrim santrali yapmayı düşündüklerini de sözlerine ekledi.

BİLGİN ENERJİ

Bilgin Enerji grubu başkanı Vehbi Bilgin ise hali hazırda 240 megavatlık RES ve 174 megavatlık HES yatırımları olduğunu belirtirken Bilgin Enerji’nin Elazığ’da 250 megavatlık HES yatırımına başladığını, Çeşme Alaçatı’ya 50 megavatlık RES yatırımı yapacağını ve enerji portföyünü çeşitlendirmek için 425 megavatlık doğal gaz çevrim santrali kuracağını belirtti.