‘’YEKA GES-1 panel fabrikası 2020’de devreye girecek’’

Kalyon Enerji santralin enerji nakil hatları, şalt sahası ve trafoları için Ramazan Bayramı sonrası ihaleye çıkacak

6 Haziran 2019

YEKA GES-1 projesi kapsamında kurulması planlanan entegre güneş paneli fabrikasının yatırım sürecinin devam ettiği ve fabrikanın 2020 yılının başlarında devreye alınmasının hedeflendiği bildirildi.

Kalyon Enerji Yatırımları Başkan Yardımcısı İbrahim Erden tarafından yapılan açıklamaya göre 1.000 MW güce sahip olacak YEKA GES-1 için de çalışmalar sürüyor ve santralin inşası fabrikanın devreye girmesi ile birlikte gelecek yıl başlayarak 2-2,5 yıl içinde tamamlanabilecek.

İbrahim Erden ICCI 2019 kapsamında 29 Mayıs 2019 tarihinde gerçekleştirilen Güneş Enerjisi Yatırımcıları Derneği Özel Oturumu’nda yaptığı açıklamada Kalyon Grup ile Hanwha Q CELLS arasında ortaklığın karşılıklı anlaşarak sonlandırılmasının ardından, Kalyon Grup tarafından projeye yeni bir ortak bulunarak ilerleme kararı alındığını söyledi.

Erden projenin daha fazla gecikmemesi ve şartnamede belirtilen süreler içinde tamamlanabilmesi için de proje sürecinin yeni ortak bulunmasının beklenmeden devam ettirildiğini belirtti.

 

‘’Olabilecek en güçlü teknoloji ve proje ekibi kuruldu’’

 

Yatırımın, Kalyon Enerji tarafında güçlü bir teknoloji ve proje ekibi olmadan devam edemeyeceğinin görüldüğünün de ifade eden Erden, bu amaçla Türkiye, Almanya, Hindistan ve Çin gibi farklı ülkelerden uzmanlardan oluşan 22 kişilik çok güçlü bir ekip oluşturulduğunu kaydederken, bu ekibin Türkiye’de bu alanda oluşturulabilecek en güçlü ekip olduğuna inandığını da sözlerine ekledi.

Erden’in verdiği bilgilere göre oluşturulan yeni ekip daha önce yapılmış olan fabrika tasarımı ve teknoloji seçimini baştan itibaren tekrar elden geçirdi. Şu anda da teknoloji seçimi konusunda son aşamaya gelinmiş durumda.

Fabrika binası %95’i diğer binaları ise %20-25 oranında bitmiş durumda iken, kalan bölümlerin tamamlanması için inşaat çalışmaları gelecek aydan itibaren başlayacak.

Fabrikada kullanılacak ekipmanların tedariği için son 4 ayda 28 firma ile görüşülürken, fabrikayı kurması için de 5-6 firma ile görüşmeler devam ediyor. Yapılacak değerlendirme sonrasında gelecek 1-1,5 ay içinde bu alanda nasıl ilerleneceğine karar verilecek ve fabrikanın kurulum çalışması başlanacak.

Şimdiye kadar her iki hissedar tarafından 100 milyon ABD Doları’na yakın bir kaynak harcanmış durumda iken, fabrikanın toplam yatırım bütçesi ise 300 milyon dolar olacak. Projenin finansman süreci de devam ediyor.

 

‘’Ramazan Bayramı sonrası santral için ihaleye çıkılacak’’

 

Projenin santral bölümü için de çalışmalar hızlanmış durumda ve Ramazan Bayramı sonrasında santral kapsamında kurulacak enerji nakil hatları, şalt sahası ve trafolar için ihaleye çıkılacak.

Santralin inşası için dünyada bu ölçekte projeler gerçekleştirmiş EPC firmaları ve büyük santral işletmecileriyle irtibatta olunduğu bilgisini de veren İbrahim Erden bu santrallerde elde edilen deneyimleri de YEKA GES-1 projesine yansıtmak istediklerini sözlerine ekledi.

 

1 GW’lık kapasite hakkını 6,99 ABD Dolar-sent alım garantisi ile kazanmıştı

 

20 Mart 2017 tarihinde yapılan, 4 konsorsiyum halinde 10 şirketin katıldığı 1.000 MW’lık kapasite hakkı içeren YEKA GES-1 yarışmasını Kalyon Enerji ve Hanwha Q CELLS ortak girişim grubu kilovat-saat başına 6,99 ABD Dolar-sentlik teklifleri ile kazanmıştı.

Yarışma şartnamesi gereğince kapasite hakkını elde eden şirketin Türkiye’de bir güneş panelinin tüm bileşenlerini üretebilecek yıllık en az 500 MW’lık üretim kapasitesine sahip aynı zamanda Ar-Ge faaliyeti yürütülecek entegre bir güneş paneli fabrikası kurması gerekiyordu. Şartname projeyi kazanan firmaya teklif ettiği fiyattan 15 yıl boyunca geçerli alım garantisi ve santral için 30 yıl geçerli lisans sağlıyordu.

Bununla birlikte Kalyon Enerji Yatırımları A.Ş. 12 Şubat 2019 tarihinde Rekabet Kurumu’na yaptığı başvuru ile proje kapsamında Hanwha Q Cells Hong Kong Ltd. ile ortak olarak kurduğu iki şirketteki ortağının hisselerini devralma talebini iletmişti.