“YEK Devlete Yük Değil Katkı Olacak”
TOBB Türkiye Enerji Sektörü Meclis Üyesi ve ALBE Grup Başkanı Alpay Ünal; Hazine’nin fiyatlar üzerinde durması doğru değil.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Enerji Sektörü Meclis Üyesi ve ALBE Grup Başkanı Alpay Ünal, Türkiye’de enerji yatırımlarını teşvik etmeyi amaçlayan Yenilenebilir Enerji Kaynakları (YEK) Yasa Tasarısı’nın, yasanın devlet kasasına yük getireceği düşüncesiyle hazinenin fiyatlar üzerinde durmasının doğru olmadığını, aksine yasanın devlet kasasına katkı sağlayacağını savundu.
YEK tasarısının bir an önce yasalaşması için, geçtiğimiz günlerde 16 sektör temsilcisi adına Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan randevu talep eden Alpay Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ”Yasayı 12 aydır bekliyoruz, burada 3-4 ay bile büyük bir zaman kaybı, lisans alıp iş yapıncaya kadar 3-4 yıl geçiyor” dedi.
Türkiye’nin önümüzdeki 10 yıl içerisinde devreye girecek şekilde toplam 25 bin megavat kurulu güçte Hidro Elektrik Santralleri (HES) projesi bulunduğunu anlatan Ünal, yasanın çıkması durumunda tribün pazarına akacak 12,5 milyar doların yüzde 38’inin gelir vergisi ve KDV olarak devlet kasasına gireceğini söyledi.
Türk sanayicisinin yapamayacağı hiçbir makine ve ekipman olmadığını ifade eden Ünal şöyle konuştu: ”Teşvik çıkarsa 1-2 yıl içerisinde üretim tesisleri kurulacak. Rüzgar santrallerinde beklentiler 10 bin megavat.Burada 10 milyar dolarlık ekipman söz konusu. Bunun tamamı ülke içinde kalacak. Güneş enerjisinde ise 20 yıl içerisinde gerçekleşmesi beklenen 20 bin megavatlık yatırım var. Güneş santrali ekipmanı pazarı büyüklüğü 60 milyar dolar.
Gerekli adımlar atılmazsa pazarın hakimi Çin ve Avrupa ülkeleri olacak, biz olaya tek boyuttan değil, fotoğrafın hepsine bakılmasını istiyoruz. 200 proje var, tüm bu yatırımların inşaatında 300 – 400 kişi çalışıyor.
Hesaplarsanız 60 bin insana inşaat aşamasında iş sağlamış oluyorsunuz. Ben bunun 100 bin kişiye çıkacağına inanıyorum. Ülke olarak üretmedikçe kalkınmamız mümkün değil.”
Ünal, sektörde en az 2-3 bin yerli yatırımcının ortaya çıktığını dile getirdi ve ”yasaya destek beklerken askıya alınması ile hüsrana uğradık. Yerli – yabancı, büyük – küçük herkes hazır. Hasta ölmeden doktor gelmeli” diyerek yasanın bir an önce çıkması için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan destek istedi.
”BİRÇOK YATIRIMCI 2 YILDIR KOMİSYON ÖDÜYOR”
Enerji yatırımlarının bankacılık ayağı üzerinde duran Ünal, yatırımların en küçüğünün 10 milyon dolar olduğunu, sektörde yatırım finansmanı bulmanın zor olduğunu söyledi. Ünal, iyi durumda bulunan banka ve sektör ilişkilerinin yasanın çıkmaması halinde kopma tehlikesi bulunduğunu savundu.
Ünal, ”yasasının çıkmaması halinde elektrik fiyatları yükselecek, enerji yatırımları, yabancı sermaye yatırımları durma noktasına gelecek. Bunun sonucunda sektörün bir daha ayağa kalkması ve devlete güvenmesi çok zor olacak” uyarısında da bulundu.
2007 yılı kasım ayında ihale için 74 bin megavatlık rüzgar başvurusu yapılan EPDK?nın lisans ücreti almadığını belirten Ünal, buna karşın ciddi miktarlarda teminat mektubu alan yatırımcıların bankalara bunun karşılığında komisyon ödediğini, ihalelere başlanamaması nedeniyle kendisi gibi birçok yatırımcının söz konusu komisyonları ödemeye devam ettiğini bildirdi.
Ünal, ”bu kadar zaman geçti üzerinden hala bir şey yapılmadı. Yapılacağı garantisi de yok. Benim iki yıldır teminat mektubum bloke edilmiş durumda. İşin diğer tarafı, sonuçta benim lisans alıp almayacağım da belli değil. 800 milyon liranın üzerinde teminat mektubu var EPDK’da. Özel sektörün de hataları var, doğrudur mutlaka vardır. Devletten, yasanın çıkmasını ve bürokrasinin hızlanmasını bekliyoruz ve özel sektör olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız” dedi.
”TÜRKİYE AB’DEN DAHA ZENGİN AMA TEŞVİK YOK”
Enerji ve Madencilik alanında da faaliyet gösteren ALBE Grup Başkanı Alpay Ünal, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına ilişkin ciddi hedef ve yatırım projeleri bulunan Avrupa Birliğinin, 2020 yılına kadar yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam enerji içerisindeki payının yüzde 20 olmasını hedeflendiğini, bu bağlamda 443 milyar euro tutarında yatırıma destek vereceğine dikkat çekti.
Diğer yandan, Türkiye’nin YEK konusunda birçok AB ülkesinden daha zengin olduğunu anlatan Ünal, Türkiye?nin hızla artan enerji ihtiyacını karşılayabilmesi için 2020 yılına kadar 130 milyar dolarlık yatırım ihtiyacı bulunduğunu, YEK tasarısı ile beklenen yatırımların gerçekleşmesi halinde 42 bin 80 megavatlık kurulu güce en az 55 bin megavat ilave edilebileceğini kaydetti.
Enerji yatırımlarını Türkiye’de yapmaya hevesli yabancı yatırımcıların da olduğuna dikkat çeken Ünal, yerli ve yabancı yatırımcının çevre ülkelere kaptırılmaması gerektiğini vurguladı.
Yasanın çok yönlü fayda sağlayacağını dile getiren Ünal, ”cari açık ve istihdama katkısı olacak, ek üretim sağlayacak. İç pazarda inovasyon, Ar-Ge faaliyetlerinin artmasını, elektrik fiyatlarının düşmesini sağlayacak ve dolayısıyla yerli üreticiyi, sanayiyi destekleyecek. Dış pazarda ise ithal kaynaklara olan bağımlılığı azaltacak ve döviz kaybını önleyecek” dedi. (AA)