“Yatırımlarda Tıkanıklık Olursa Bizzat Devreye Gireceğim”
İzmir Valisi Cahit Kıraç, yenilenebilir enerji alanında yatırım yapmak isteyen müteşebbisleri bölgeye çekmek istediklerini bildirdi.
İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir’in rüzgar, güneş, jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynakları açısından şanslı bir bölgede yer aldığını, ancak şu anda potansiyelin tam olarak kullanılmadığını belirterek, bu alanda yatırım yapmak isteyen müteşebbisleri bölgeye çekmek istediklerini bildirdi.
Vali Kıraç, Dost Enerji tarafından Bergama’nın Yuntdağ bölgesinde geçen yıl hizmete açılan rüzgar enerji santralinde (RES) incelemelerde bulundu.
Burada şirket yetkililerinden santrale ilişkin bilgi alan Kıraç, fosil yakıtlarının hem yarattığı çevre kirliliği, hem de ”tükenir” olması nedeniyle günümüz dünyasında yenilenebilir enerji kaynaklarının öneminin giderek arttığına dikkati çekti. Kıraç, çevre bozulduktan sonra telafisinin çok zor olduğunu, bu nedenle baştan bozmamak gerektiğini söyledi.
İzmir’in rüzgar, güneş, jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynakları açısından şanslı bir bölgede yer aldığını, ancak şu anda potansiyelin tam olarak kullanılmadığını belirten Vali Kıraç, şunları kaydetti:
”Bu alanda yatırım yapmak isteyen müteşebbisleri bu bölgeye çekmek istiyoruz. Bu tür yatırımların hayata geçirilmesinde tıkanıklıklar olduğunda bizzat devreye gireceğim. Çünkü bu kaynakların devreye girmesi çok önemli. Bu alanda İzmir önemli bir merkez haline gelebilir.”
Dost Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Akpınar ise Yuntdağ santralinin 1 sene gibi kısa sürede faaliyete geçtiğini, 17 türbinin 42,5 megawatt kurulu gücüyle Türkiye’deki kurulu gücün yüzde 10’unu oluşturduğunu söyledi.
Santralde planladıkları enerji üretimini gerçekleştirir duruma geldiklerini ifade eden Akpınar, burada üretilen elektriği 26 kilometrelik enerji nakil hattıyla ALOSBİ trafo merkezinden TEİAŞ’ye bağladıklarını anlattı.
Akpınar, Türkiye’nin rüzgar potansiyeli açısından İngiltere’nin ardından Avrupa ikincisi, güneşte İspanya’nın ardından yine Avrupa ikincisi, jeotermaldeyse Avrupa birincisi konumunda bulunduğunu dile getirerek, ”Bu alanda alınacak çok yol var. Yeter ki sistemimizi hızlandıralım, mevzuatımızı tamamlayalım” dedi.
Almanya başta olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesinde yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretiminin devlet tarafından desteklendiğini dile getiren Akpınar, Türkiye’de de bu yönde çalışmaların sürdüğünü, bunlar tamamlandığında bu alandaki yatırımların daha da artacağını kaydetti.
Dost Enerji Genel Müdürü Ruhi Doğusoy ise Türkiye’de rüzgar enerjisinden elektrik üretiminin yüzde 22-23’ünün İzmir ve çevresinde gerçekleştirildiğini, Türkiye’deki kurulu gücün 440 megawatt olduğunu, bunun 42,5 megawatt’ının İzmir’de bulunduğunu anlattı.
”Bu oran rahatlıkla yüzde 30’a, hatta daha da fazlasına çıkarılabilir, çünkü İzmir’de çok ciddi rüzgar potansiyeli var” diyen Doğusoy, Türkiye’nin 2023’e kadar belirlediği enerji strateji belgesine göre rüzgardan 20 bin megawatt elektrik elde edilmesinin planlandığını kaydetti.
Doğusoy, dünyada RES’lerde yüzde 40’ın üzerindeki verimliliğin ”iyi” kabul edildiğini, İzmir’in her zaman yüzde 40’ın üzerini yakaladığını, yeni başvurularla İzmir’de 5-7 bin megawatt gücünde santrallerin devreye gireceğini söyledi.
Yuntdağ santralinin 52 milyon avroya mal olduğunu aktaran Doğusoy, geçtiğimiz yıl santralden 160 milyon kilowattsaat/yıl elektrik üretiminin gerçekleştirildiğini, bunun 56 bin hanenin elektrik ihtiyacının karşılanması anlamına geldiğini ifade etti.
Dost Enerji’nin Urla’da ikinci bir RES projesinin bulunduğunu, 6 türbinden oluşacak santralin 15 megawatt gücünde olacağını söyledi. Santralin yatırım maliyetinin 22 milyon avro olduğunu aktaran Doğusoy, 60 milyon kilowattsaat/yıl üretim gerçekleştireceğini anlattı.
Doğusoy santrali inşa edecekleri alanda imar planı yapma yetkisinin değiştiği için Mart ayında bitirmeyi planladıkları inşaatı tamamlayamadıklarını, işlemlerin tamamlanmasıyla Temmuz-Ağustos gibi işletmeye alabilecek durumda olduklarını ifade etti.
Santralin devreye girmesiyle 25 bin hanenin elektrik ihtiyacının karşılanacağını aktaran Doğusoy, böylece her yıl 8 milyon TL’lik doğal gaz ithalatının önlenmiş olacağını bildirdi.
Doğusoy’un Urla’daki santralde karşılaştıkları imar sorununu aktarmasının ardından Vali Kıraç, tıkanıklığın giderilmesi için devreye gireceğini söyledi. (AA)