‘’Yasal düzenleme eksikliği karbon emisyonlarını sınırlamayı engelliyor’’
TGÜB’e göre ‘’Binalarda Isı Yalıtım Kuralları’’ standardının resmiyet kazanmamasının enerji verimliliği hedeflerine zarar veriyor
Türkiye Gazbeton Üreticileri Birliği (TGÜB) tarafından ‘’Binalarda Isı Yalıtım Kuralları’’ standardının Resmi Gazete’de yayınlanarak zorunlu hale gelmemesini eleştiren bir açıklama yayınladı.
TGÜB adına açıklamada bulunan birliğin Teknik Komite üyesi Nuri Ertokat sektörde halen 2008 tarihinde yayınlanmış olan TS 825 standardının kullanılması nedeni ile 2013 yılı Aralık ayından beri yapılan bina projelerinde ısı yalıtımı bakımından yüzde 20’lik enerji kaybının yaşandığını söyledi.
2012 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan “Enerji Verimliliği Strateji Belgesi’ne göre, Türkiye’de 2023 yılında tüketilen enerji miktarının, 2011 yılı değerlerine göre en az yüzde 20 azaltılmasının hedeflendiğini hatırlatan Ertokat sözlerini şu şekilde sürdürdü;
“Bu belgede hedefler 7 başlık altında toplanmıştır. Binaların enerji taleplerini ve karbon emisyonlarını azaltmak ve yenilenebilir enerji kaynakları kullanan sürdürülebilir çevre dostu binaları yaygınlaştırmak ise en önemli iki madde olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkiye Gazbeton Üreticileri Birliği olarak bu konuda elimizden geleni yapmaktayız. Fakat, bu hedefe ulaşaabilmek için yürülükteki mevzuatın, AB uygulamaları paralelinde revize edilmesi gerekmektedir. Böylelikle binaların, kullanım amacına (otel, hastane, mesken, okul, AVM) binanın bulunduğu bölgenin iklim koşullarına (sıcaklık, rüzgar etkisi vb) mimari tasarımına (yönlendirme vb) ve yürürlükteki zorunlu standartlara (TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları) uygun inşa edilme durumuna göre, azami yıllık enerji talebi belirlenecek ve söz konusu enerji karşılığı atmosfere salınarak azami karbondioksit emisyon miktarı hesaplanarak, sınır değerleri aşan projelere inşaat ruhsatı verilmeyecektir. Mevcut binaların da iyileştirilmek suretiyle bu sınır değerlere yaklaştırılması özendirilecektir. Söz konusu enerji strateji belgesinde yer alan ve yapılması istenen bu ana başlıklar, ülkemizde yıllardan beri yapılmaya çalışılmaktadır. Ancak AB mevzuatı paralelinde güncellemeler konusunda çok hızlı davranılamadığı da açıktır” dedi.
Bununla birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce tarafından 12 Kasım 2014 tarihinde Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri’nin soru önergesine verilen yanıtta, standardın Resmi Gazete’de yayınlanmama gerekçesi olarak, ilgili sektörlerden standardın uygulanması halinde teknik sıkıntılar yaşanabileceğine bu yüzden yürürlüğe girmemesine dair görüşler gelmesi ve sektör temsilcileri arasında düzenleme ile ilgili asgari düzeyde mutabakat sağlanamamış olması gösterilmişti.