Yalıtımsız binaların Türkiye’ye yıllık maliyeti 9 milyar dolar

İZODER Dünya Şehircilik Günü açıklamasında ısı yalıtımının çevre ve ekonomi açısından önemine dikkat çekti

8 Kasım 2021

Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü dolayısı ile bir açıklama yayınladı.

Açıklamada enerji fiyatları ile birlikte küresel ısınmanın da etkisi ile soğutma amaçlı enerji tüketiminin de arttığına dikkat çekilirken, gerek ülke ekonomisi gerekse de çevrenin korunması açısından ısı yalıtımının stratejik önemine dikkat çekildi.

Açıklamada değerlendirmelerini paylaşan İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu ısı yalıtım uygulamaları yolu ile fosil yakıt tüketiminin düşürülmesinin hem şehirleri daha çevre dostu hale getirebileceğini hem de enerji maliyetlerini geriletebileceğine dikkat çekti.

Eruslu değerlendirmesinde Türkiye’deki binaların %80’lik bölümünde hiç ısı yalıtımı olmadığına dikkat çekerken, binaların en az C Sınıfı derecesinde enerji verimli hale getirilmesi durumunda bile Türkiye’nin yıllık enerji ithalatının 9 milyar dolar gerileyebileceğini söyledi.

Eruslu Türkiye’deki binalarda uygulanan yalıtım seviyesinin de çok düşük olduğunu vurgularken sözlerini şu şekilde sürdürdü;

Madrid’de binalarda 12 cm kalınlığında yalıtım levhası kullanılıyor ama aynı iklim kuşağındaki İstanbul’da kullanılan yalıtım levhasının kalınlığı 4 cm. Antalya’da bugün binaların cephelerinde 3 cm’lik bir oranda yalıtım uygulaması yapıyoruz, Atina’da ise binalarda yalıtım kalınlığı 7 cm’e çıkıyor. Konya-Kayseri bugün iklim olarak Amsterdam, Brüksel ile eşdeğer, bizde yalıtım kalınlığı 7 cm, Brüksel’de ise 14 cm.

Kentsel dönüşüm sürecinin ısı, su, ses ve yangın yalıtımı uygulamalarının yapılacağı doğru bina üretimi için de çok önemli bir fırsat olduğunu vurgulayan Emrullah Eruslu bu konuda da şunları kaydetti;

Bina dayanımı için gerekli olan su yalıtımı, korozyonu önleyerek binaları ömrü boyunca depreme karşı koruma altına alıyor. Ses yalıtımı, şehir hayatının en büyük sorunlarından biri olan gürültü kirliliğine karşı önlem almamızı sağlıyor. Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği ve Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik, İZODER’in katkıları ile ülkemize kazandırıldı. Her ikisi de toplumun güvenli, sağlıklı konforlu binalarda yaşamasına hizmet edecek hayati önemde yönetmeliklerdir. Yangın çıktığında binanın en hızlı ve güvenli bir biçimde terk edilmesini ise yangın yalıtımı uygulamaları sağlıyor. Bina tasarım ve yapım süreçlerinin en önemli güvenlik bölümlerinden biri olan yangın yalıtım uygulamalarının şehirlerimizde yeni bina ve renovasyon çalışmalarının bir parçası olması gerekiyor.