WING Türkiye küresel faaliyetler için dönem başkanlığını devraldı
WING birliğinin 2026 yılına kadar küresel faaliyetleri Türkiye ekibi tarafından yürütülecek
Jeotermal enerji sektöründe cinsiyet eşitliğini sağlamaya odaklanan ve jeotermal enerji alanında dünyanın en geniş katılımlı sivil toplum kuruluşu olan WING (Women In Geothermal) birliğinin gelecek üç yıldaki küresel faaliyetleri, birliğin Türkiye kolu olan WING Türkiye tarafından yürütülecek.
WING Türkiye tarafından yapılan açıklamaya göre 2022 yılında yapılan seçimin ardından, resmî geçiş etkinliği 26 Temmuz 2023 tarihinde WING Dünya Başkanı Andrea Blair, Amerika Birleşik Devletleri WING Ekibi, Türkiye WİNG Ekibi katılım ve sunumlarıyla, Seequent desteğiyle webinar olarak gerçekleştirildi.
Açıklamada değerlendirmesi yer alan WING Türkiye Başkanı Umut Destegül Solaroğlu, Global Operasyon Ekibi olarak WING’in başarısına katkıda bulunmayı ve gelişmeyi asla bırakmayarak, daha fazla bağlantıda olan, kapsayıcı ve çeşitliliği destekleyen bir grup olma yolunda büyümeyi umdukları söyledi.
Açıklamaya göre Başkan Umut Destegül Solaroğlu ve Yönetici Ayçe Özatalay liderliğinde çalışmalarını sürdürecek WING Türkiye ekibi, gelecek üç yıllık dönemde Global Operasyon Ekibi olarak Bağlan, Büyüt ve Geliştir başlıklı üç alana odaklanacak.
Ekip Bağlan başlığı kapsamında mevcut web sitesinin yanında sosyal medya ve öğrenci katılımı ile iletişime devam etmeyi, Büyüt başlığı kapsamında Cinsiyet Eşitliği Kütüphanesi oluşturmayı ve Geleceğin Liderleri (FLC) programını devam ettirmeyi, Geliştir başlığı kapsamında ise WING Vakfı’nı kurulmasında kolaylaştırıcılık ve Matua Projesi kapsamındaki çalışmalara devam etmeyi hedefliyor.
2017 yılında başlatılan Matua projesi jeotermal enerji sektöründe çalışan anne ve babaların, gerek doğum sürecinde gerekse de sonraki dönemlerde karşılaştıkları önyargılar, ayrımcılıklar ve zorlukların aşılmasına odaklanıyor.
Birliğin 89 ülkede 3 binden fazla üyesi var
WING 2013 yılında ABD’nin Las Vegas şehrinde düzenlenen Jeotermal Kaynaklar Konseyi (GRC) Yıllık Toplantısı’nda yer bilimleri kökenli yenilenebilir enerji kaynakları sektöründeki kadınların eğitimini, mesleki gelişimini ve ilerlemesini teşvik etmek amacı ile kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak kurulmuştu.
Birliğin küresel faaliyetleri 2020 yılına kadar Yeni Zelanda ekibi tarafından yürütülmüş, 2020 yılında da bu görevi üç yıllığına ABD ekibi devralmıştı.
2016 yılında kurulan WING Türkiye de 2022 yılında 2023-2026 dönemi için bu göreve seçilmişti.
WING internet sitesindeki bilgilere göre birliğin halihazırda 34 ülke elçiliği ile dünyanın 89 ülkesinden, %30’u erkeklerden oluşan 3.267 üyesi bulunuyor. Birlik erkek üye sayısını 2023 yılında %50’ye çıkarmayı da hedefliyor.