Wilo Google’ın daha çevreci olmasını sağladı
Şirket Google’ın Finlandiya’daki veri merkezi için türünün ilk örneği olan bir proje geliştirdi
Dünyanın önde gelen pompa üreticilerinden Wilo, Google için geliştirdiği bir soğutma projesi ile şirketin önemli oranda enerji verimliliği sağlarken, aynı zamanda bu faaliyetinin eko sisteme verebileceği zararın önüne geçmesini sağladı.
Google’ın 2017 yılı Çevre Raporu’nda yer alan bilgilere göre şirketin Finlandiya’daki Hanima veri merkezinde gerçekleştirilen proje bu anlamda kendi türününün dünyadaki ilk örneği olma ünvanına da sahip oldu.
Finlandiya körfezi kıyısında yer alan Hanima veri merkezinde gerçekleştirilen proje ile veri merkezinin soğutma ihtiyacı, fabrikanın kıyısında kurulduğu körfezden çekilen deniz suyu ile karşılanıyor. Kullanılan suyun denize verilmeden önce tekrar aynı sıcaklığa döndürülmesi ile de bu faaliyetin eko sisteme zarar vermesinin önüne geçiliyor.
Wilo tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamada, dünyadaki tüm veri merkezlerinin 2011 yılında – Türkiye’nin 2016 tüketiminin 2,5 katı düzeyinde – 684 milyar kilovat-saatlik elektrik tüketimi gerçekleştirdiği, bu rakamın ise internet kullanımının yaygınlaşması ile 2020 yılında yüzde 63 oranında artacağının öngörüldüğü bilgisi veridi.
Açıklamada veri merkezlerinin toplam elektrik tüketimlerinin yüzde 22’sinin de bu tesislerin soğutma ihtiyacı için kullanıldığına da dikkat çekildi.
Projede Wilo-CronoLine-IL pompalar kullanıldı
Wilo tarafından verilen bilgilere göre projede yüzde 80’in üzerinde hidrolik verimlilik, yüzde 90’dan fazla da motor verimliliği sağlayan Wilo-CronoLine-IL pompalar kullanıldı.
Merkezde gerekli miktardaki soğutma suyunu sağlayabilmek için, kuru rotorlu “in-line” tip pompalar tesisata yatay olarak monte edildi. Sıcaklığın mümkün olduğunca sabit tutulması amacıyla da pompa gövdeleri ve bileşenleri soğutma suyunun güvenilir biçimde aktarılmasını sağlayabilecek yüksek dayanıklı malzemelerden üretildi.
Bu pompaların gövdeleri ve çarkları, aşınma direnci yüksek lamelli veya küresel grafitli dökme demirden üretilirken, ömür boyu maliyetlerinin daha da azaltılması için, pompa laternası patentli bir tasarım kullanılarak imal edildi.
Pompa tasarımı ile yüksek ortam sıcaklıklarında soğuk akışkan aktarılırken, pompa gövdesi üzerinde meydana gelen yüksek miktardaki yoğuşmanın giderilmesi sağlandı. Bu sayede pompa tipik korozyon hasarından korunabildi. Ayrıca grafit, silikon karbür, EPDM ve paslanmaz çelikten üretilen yüksek aşınma dirençli mekanik salmastralar sayesinde bakım aralıkları daha uzun periyotlara bölündü.
Hamina veri merkezi tüm enerjisini rüzgardan sağlıyor
1950’li yıllarda kağıt fabrikası olarak inşa edilen, Google’ın ise 2009’da satın aldıktan sonra 1 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdiği veri merkezi bütün elektrik ihtiyacını rüzgar enerjisinden sağlıyor.
Google, rüzgar enerjisi yatırımcıları ile yaptığı alım anlaşmaları ile 2015 yılından itibaren bu veri merkezinin tükettiği tüm elektriğin yenilenebilir enerji kaynaklı olmasını sağlamıştı.