VAP Destek Programı Başvuruları alınmaya başlanıyor

2025 yılı için başvurular bugün alınmaya başlıyor

28 Kasım 2024

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Verimlilik Artırıcı Proje (VAP) Destek Programı kapsamındaki 2025 yılı dönemi başvurularının 28 Kasım 2024 tarihi itibarıyla alınmaya başlanacağını duyurdu.[1]

Bakanlığın duyurusuna göre mevzuat değişiklikleri dolayısı ile Enerji Verimliliği Destek Yönetim Sistemi’nde güncelleme yapılacağı için başvurular bu yıl Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanlığı’na e-posta yolu ile iletilecek.

Programa sanayi sektörü başvuruları için aranacak proje başına anlık asgari tasarruf düzeyi şartı elektrik enerjisinde 500 kW birim, ısı enerjisinde 750 kW birim ve elektrik ile ısının birlikte kullanıldığı projelerde 750 kW birim olacak.

Enerji sektörü firmalarının başvurularında ise proje başına anlık asgari 1 MW birim enerji tasarrufu sağlama şartı aranacak.

Diğer sektörlerden yapılacak başvurularda ise aranacak anlık asgari tasarruf düzeyi 100 kW birim olacak.

Bununla birlikte tüm proje başvuruları için azami 5 yıllık geri ödeme şartı bulunuyor.

Bununla birlikte duyuruda enerji tasarruflarını gösterecek enerji izleme sistemlerinin de sunulacak proje kapsamında kurulmasının zorunlu olduğu, söz konusu sistemlerinin yatırım maliyetlerinin de proje bedeli hesabında dikkate alınacağı da bildirildi.

Mayıs ayında değişiklik yapılmıştı

Resmi Gazete’nin 11 Mayıs 2024 tarihli sayısında yayımlanan “Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile Enerji Verimliliği Kanununda VAP kapsamındaki projelere yönelik de değişiklik yapılmıştı.[2] [3]

Yapılan bu değişiklik ile de bu projeler için sağlanacak destek miktarı 15 milyon TL’ye çıkarılmış ayrıca desteklenecek yatırım miktarının toplam yatırım tutarının yüzde 30’unu geçemeyeceği hükmü getirilmişti.

Bakanlık verilerine göre geçtiğimiz yıl itibariyle VAP destek programı kapsamında, yatırım tutarı 551 milyon lira olan 283 imalat sanayi tesisinin, uygulaması tamamlanan 550 verimlilik artırıcı projesine 139 milyon lira destek sağlanmıştı.

Bu destek sonucunda o dönemki enerji maliyetlerine göre yıllık 1,1 milyar liralık parasal karşılığı olan 135,77 TEP enerji tasarrufu gerçekleştirilerek, yıllık 513 milyon kilogram CO2 eşdeğeri emisyonun doğaya salınmasının önüne geçilmişti.


[1] Verimlilik Artırıcı Proje (VAP) Destek Programı Başvuruları

[2] Enerji Verimliliği Kanunu güncellendi

[3] 5627 – Enerji Verimliliği Kanunu (Değişiklikler – 2024-05-11)