Türkiye’de İklim Uyum Eyleminin Güçlendirilmesi Projesi başladı

Proje AB ve Türkiye Cumhuriyeti finansal desteği ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile UNDP ortaklığı ile geliştirildi

28 Şubat 2020

Özellikle sektör ve kent ölçeğinde iklim değişikliğine uyumun güçlendirilmesi yoluyla toplumsal direncin arttırılmasını hedefleyen Türkiye’de İklim Uyum Eyleminin Güçlendirilmesi Projesi 26 Şubat 2020 günü Ankara’da düzenlenen açılış toplantısı ile başladı.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti finansal desteği ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile UNDP ortaklığı ile geliştirilen proje kapsamında ulusal iklim değişikliğine uyum politikaları için daha iyi karar verme araçları oluşturulması ve kentsel uyum planlama çözümlerinin sunularak AB ve uluslararası toplumla iklim değişikliğine uyum için kapasite geliştirme ve ağ oluşturma faaliyetlerinde bulunulması planlanıyor.

Bununla birlikte iklim değişikliğine uyum eylemini uygulamak için bir “uyum hibe programı” da sunacak olan proje, politika, teknik ve işlevsel referans çizgileri geliştirerek Türkiye’de iklim değişikliğine uyum için uygun bir ortam oluşturmayı planlıyor.

Proje ile ayrıca ilgili kamu kurumları ile yerel yönetimler, bölgesel kalkınma ajansları, odalar, sendikalar, üniversiteler, araştırma enstitüleri ve sivil toplum örgütlerine ulaşılması hedefliyor.

UNDP tarafından yayınlanan basın açıklamasına göre toplantı Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Mukim Temsilci Yardımcısı Sukhrob Khojimatov, Avrupa Birliği Delegasyonu Temsilcisi Angel Gutierrez Hidalgo, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü AB Mali Yardımları Dairesi Başkanı İsmail Raci Bayer ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Sebahattin Dökmeci’nin açılış konuşmaları ile başlarken toplantıda, yapımcı/yönetmen Güven İslamoğlu ve UNDP Türkiye İklim Değişikliği ve Çevre Portföy Yöneticisi Nuri Özbağdatlı da birer konuşma yaptı.

Konuşmasında iklim değişikliğinin ekonomik, sosyal ve çevresel etkileri olduğunun da altı çizen (UNDP) Türkiye Mukim Temsilci Yardımcısı Sukhrob Khojimatov şunları söyledi;

“Türkiye’de iklim kaynaklı krizlerin sayısı artıyor. Geçtiğimiz 20 yılda bu krizler 1995-2000 yıllarına kıyasla altı kat arttı. Dayanıklı altyapı çalışmaları, iklim değişikliğiyle mücadelede kilit rol oynayacak.”

Avrupa Birliği Delegasyonu Temsilcisi Angel Gutierrez Hidalgo ise “İklim eylemi için herkese ihtiyacımız var, hepimiz risk altındayız” derken ayrıca Paris Anlaşması için uluslararası aksiyonlar alınması gerektiğini belirtti ve Avrupa Yeşil Sözleşmesinin sadece AB değil bölge için de iklim krizinin çözümünde bir fırsat olduğunun altını çizdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Sebahattin Dökmeci de Türkiye’nin iklim ile ilgili felaketlerden dolayı 2017 yılında, özellikle Karadeniz ve Akdeniz’de sel ve heyelan gibi felaketlerde ciddi kayıplar yaşandığını ve ekonomik kaybın 2 Milyar ABD Doları düzeyine ulaştığının altını çizerken, Bakanlık olarak düşük karbon tabanlı ekonomi için stratejik projeler yaptıklarını kaydetti.

Açıklamaya göre toplantı, karbon ayak izini düşük tutmak için et ürünleri içermeyen yerel gıdalarla hazırlandı. Öğle yemeğinin ardından ise sektörler ve kent ölçeğinde iklim uyum eyleminin etkilerinin ele alındığı bir teknik çalıştay gerçekleştirildi.

Ayrıntılı bilgi için; iklimuyum.org