Ürdün’de Yenilenebilir Enerji İçin Önemli Adım
Yenilenebilir Enerji Yasası Ürdün parlementosunda kabul edildi

Ürdün’deki yenilenebilir enerji yatırımlarını arttırabilmek amacı ile hazırlanan “Yenilenebilir Enerji Yasa Tasarısı” Ürdün parlamentosunda geçen hafta kabul edilerek yasalaştı.
Konu hakkında basın açıklaması yapan ülkenin Enerji ve Maden Kaynakları Bakanı Halid İrani bu yasanın geçmesi ile beraber yerel ve uluslararası yatırımcıların gerçekleştirmeyi düşündükleri yatırımları için artık doğrudan Enerji Bakanlığı ile görüşebileceklerini söyledi. Bakan’a göre bu yatırımcıların yakındığı karmaşık ve yavaş ihale sisteminden onları kurtarıyor.
İrani açıklamasında ayrıca bu yasal düzenlemenin Ürdün Krallığı’nın belirlediği enerji talebini karşılamada 2015’te %7, 2020’de ise oranında yenilenebilir enerjiden yararlanabilme hedefine ulaşmasına büyük katkı sağlayacağını belirtti.
İlgili yasa bireylerin konutlarındaki ve arazilerindeki enerji ihtiyaçlarını karşılamak için güneş ve rüzgar enerjisi üretimi kurulumu yapmalarını kolaylaştırırken bireylerin ürettikleri ihtiyaçlarının fazlası olan elektriği şebekeye ileterek perakende elektrik tarifesinden satabilmelerine olanak sağlıyor. Ayrıca yasa ülkedeki elektrik idaresine yenilenebilir enerji santrallerinde üretilen enerjinin tamamını alma zorunluluğu getiriyor.
Yasa ile atılan diğer bir önemli adım ise ülkede yapılacak ilgili yatırımların desteklenebilmesi için “Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Fonu” kurulması.
Ürdün Krallığı devlet bütçesi dışında Fransız Kalkınma Ajansı, Dünya Bankası ve Küresel Çevre Fonu tarafından desteklenen fon’a Alman Kalkınma Bankası’nın ve Japon Uluslar arası Yardım Ajansı’nın da ilgi gösterdiği ifade ediliyor. Fon için yerel ve uluslararası yatırımcıların teklifleri ise ilgili yasanın ülkenin resmi gazetesinde yayınlanarak yürürlüğe girmesinden sonra alınmaya başlanacak. Fosil yakıtlar açısından fakir olan Ürdün halihazırda enerji ihtiyacının %96’sını ithal yoluyla karşılıyor.