UNDP ve MBB işbirliği anlaşması imzaladı

Kuruluşlar Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, müsilaj ve Suriyeli göçmenler gibi alanlarda işbirliği yapacaklar

14 Şubat 2022

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile Marmara Belediyeler Birliği (MBB) arasında işbirliği anlaşması imzalandığı açıklandı.

UNDP’den yapılan açıklamaya göre işbirliği kapsamında UNDP, MMB ve birliği üye 192 belediyenin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı yerelleştirmesini destekleyecek.

Bu doğrultuda Küresel Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi yerel planlar, politikalar ve uygulamalara dönüştürülecek.

Bu sürecin ardından ise UNDP ülkelerin SKA’lar konusunda kaydettikleri ilerlemeleri BM Genel Kurulu’na bildirdikleri Gönüllü Ulusal Gözden Geçirme raporlarının yerel muadili olan Gönüllü Yerel Gözden Geçirme raporlarını hazırlamada belediyelere yardım edecek.

Bununla birlikte UNDP ve MMB’nin iş birliği alanları, Marmara Bölgesinde Suriyelilere ev sahipliği yapan belediyelerin desteklenmesi, Marmara Denizi’nde müsilaj gibi çevre sorunlarına çözümler tasarlanması, doğal afetleri önleme ve müdahaleye hazır bulunuşluğu artırmak olacak.

UNDP ayrıca, Marmara Urban Forum (Marmara Uluslararası Kent Forumu) ile sürdürülebilir kent yaşamı için iyi belediyecilik uygulamalarına verilen Altın Karınca Ödülleri gibi MBB girişimlerini de destekleyecek ve ortak ilgi alanlarında araştırma yapan üniversite öğrencilerine destek verecek.

Açıklamada değerlendirmesi yer alan UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton şunları söyledi;

SKA’ları başarmaktan sadece ulusal hükümetlerin sorumlu olduğu sık sık dile getiriliyor. Ancak yerel düzeyde enerji ve katılım olmazsa Küresel Amaçları gerçekleştirme şansımız hiç yok. Bunun içindir ki, Türkiye’de işletme ve sanayinin büyük kısmına ev sahipliği yapan MBB ile ortak olmaktan kıvanç duyuyoruz. Bu kapsamda ortaya koyacağımız örneklerin, SKA’lar için güçlü bir yerel momentum yaratacağına inanıyoruz.

MBB Başkanı ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın da şunları kaydetti.

SKA’lar, insanların yaşam kalitesini artırmak ve gelecek nesiller için gezegenimizi korumak açısından iddialı bir çerçeve sunuyor. Marmara bölgesi genelinde çabalarımızı yaygınlaştırdığımız süreçte, UNDP’nin ortak olarak yanımızda yer alması, üye belediyelerimizi daha da motive edecek, kentsel kalkınma zorluklarına yönelik denenmiş küresel çözümlerin tespit edilmesini ve başarı öykülerimizi paylaşmamızı kolaylaştıracak.

Türkiye’nin ilk kurulan ve en büyük yerel yönetim birliği olan Marmara Belediyeler Birliği’ne 192 belediye üye bulunuyor. Bu belediyeler GSYH’nin yüzde 45’ini üretiyor ve 25 milyonu aşkın nüfusu, diğer bir deyişle ülke nüfusunun yüzde 30’unu barındırıyor.