UNDP istilacı yabancı tür tehditleri için kısa belgesel yayınladı

Projeye Halit Ergenç de destek verdi

15 Haziran 2020

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün UNDP işbirliği ile 2018 yılı Ocak ayında başlayan “Önemli Denizel Biyolojik Çeşitlilik Alanlarında İstilacı Yabancı Türlerin Tehditlerinin Değerlendirilmesi Projesi”[1] için bir kısa belgesel hazırlandı.

Oyuncu Halit Ergenç’in de seslendirmesine destek verdiği kısa belgeselde projeye ait bilgiler aktarılıyor.

İğneada, Marmara Adaları, Ayvalık Adaları ve Samandağ olmak üzere dört pilot alanda uygulanacak projede su sümbülü, aslan balığı, gümüş yanaklı kurbağa balığı, deniz salyangozu ve Kuzey Atlantik denizyıldızı gibi bazı istilacı yabancı türlere odalanılacak.

Projenin temel hedefi istilacı yabancı türlerin Türkiye’nin deniz ekosistemlerindeki olumsuz etkilerini azaltmak.

Bununla birlikte çalışmalar ile hem Aichi Biyolojik Çeşitlilik Hedefleri Sözleşmesine[2] hem de Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına[3] katkıda bulunarak biyolojik çeşitliliği ve ulusal ekonomiyi destekleyen denizlerin korunması konusunda farkındalığın artırılmasına da katkıda bulunulması, ayrıca toplumsal cinsiyet eşitliğini ve kadınların güçlenmesini de teşvik edilmesi de amaçlanıyor.

Türkiye’nin 8.333 km uzunluğundaki kıyı şeridinde toplamda 5.000’e yakın bitki ve hayvan türü bulunurken, bu bölgelerde yaklaşık 450 İstilacı Yabancı Tür (İYT) bulunduğu tespit edilmiş durumda.

Bu türlerin %66’lık bölümü 1869’da açılan Süveyş Kanalı yoluyla, %30’luk bölümü ise genellikle balast suyunun taşınmasıyla olmak üzere, gemilerin dış kısmına yapışarak veya gemi kaynaklı başka şekillerle olmak üzere gemi ulaşımı vasıtasıyla Türkiye kıyılarına ulaşmış durumda.

 


[1] Önemli Denizel Biyolojik Çeşitlilik Alanlarında İstilacı Yabancı Türlerin Tehditlerinin Değerlendirilmesi

[2] Aichi Biodiversity Targets

[3] Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına