Ulusal yeşil sertifika yolda
ÇEDBİK Başkanı Haluk Sur ulusal yeşil sertifika oluşturma hazırlıklarını yürüttüklerini söyledi
Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Başkanı Haluk Sur yeşil binaların asla lüks bina demek anlamına gelmediğini ve standart yeşil binaların sadece yüzde 2’lik bir maliyet artışı ile inşa edilebildiğini söyledi. Sur bu iddiasını, Tayvan’daki 508 metrelik Taypey 101 kulesinin yeşil binaya dönüşüm maliyetinin yalnızca 2.2 milyon dolar olduğunu söyleyerek destekledi.
Yeşil binalarda güneş enerjisini elektrik enerjisine çeviren fotovoltaik sistemler, çatı pencere yalıtımları, gri su kullanımı sağlayan mekanizmalar, dışarıdaki havaya göre ısıtma, soğutma ve havalandırmayı kontrol eden ısı pompaları, çevre dostu mobilyalar, halıların, aydınlatmayı gün ışığını kontrol eden otomasyon sistemlerinin kullanıldığını ve bu teknolojilerin de gün geçtikçe ucuzladığı söylediğini ifade eden Haluk Sur, dünyada sosyal konutlar ile alt gelir grubu konutlarının da yeşile dönüştürülmesinin konuşulduğunu söyledi.
Haluk Sur sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Bütün mesele enerji ve su sarfiyatını asgariye çekmek, insanın yaşam kalitesini yükseltmek. Yeşil binalar insan sağlığını dikkate alıyor. Binanın nefes alıp vermesi sağlandığı, havadaki nem dengesi korunduğu için insanların yaşam kalitesi yükseliyor”
Türkiye’de şimdiye kadar 100 civarında bina için yeşil bina statüsüne kavuşmak için adım atıldığını, bunlardan ise 22 tanesinin sertifika aldığını söyledi. Sur bu binaların sertifikalarının Türkiye’de şu anda ulusal yeşil sertifika olmadığı için ABD’de LEED ve İngiltere’de BREEAM sistemlerinden alındığını belirtirken, dernek olarak kendilerinin de Türkiye’de ulusal yeşil sertifika oluşturma hazırlıklarını yürüttüklerini söylerken bu çalışmalarını yıl sonuna kadar tamamlamayı hedeflediklerini belirtti.