Türkiye’nin Tek Eksiği Teknik Yetersizlik
Avrupalı uzmanlara göre Türkiye’nin yenilenebilir enerjide tek eksiği teknik yetersizliği
Alman haber ajansı Deutsche Welle’nın Türkçe yayın yapan internet sitesinde Türkiye’nin yenilenebilir enerji potansiyelinin önemine yönelik Avrupalı uzmanların görüşlerine yer verilen bir makale yayınlandı.
“AB enerji politikalarında Türkiye’nin rolü” başlıklı makalede AB’nin enerji ihtiyacının yarısını ithalat yolu ile karşılamak zorunda olduğu ve özellikle Rusya’ya olan enerji bağımlılığı hatırlatılırken aynı zamanda birliğin Lizbon Antlaşması’nda öngördüğü hedefler doğrultusunda ortak bir enerji politikası oluşturmaya çalıştığı da ifade edildi.
13 Aralık 2007 tarihinde imzalanan Lizbon Antlaşması ana hatlarını enerji güvenliğinin sağlanması, rekabetin artırılması ve küresel ısınma ile mücadele oluşturan ortak bir enerji politikası oluşturulmasını öngörüyor.
Haberde görüşlerine başvurulan Berlin Hür Üniversitesi Hazar Bölgesi Çalışmaları Merkezi Koordinatörü Dr. Lutz Mez’e göre enerjide transit ülke olan Türkiye’nin doğalgaz taşıma ve depolama kapasitesinin yanında enerji verimliliğini de artırması ve yenilenebilir enerjiye yatırım yapması zorunlu. Bir sonraki sanayi devriminin yenilenebilir enerjiler ile olacağını ve nükleer enerji ve petrol’ün geçmişte kaldığını iddia eden Mez yenilenebilir enerjilerin maliyetlerinin olmadığını sadece bunları kullanmak için gereken tekniğin maliyeti olduğunu ifade etti.
Brüksel merkezli Avrupa Yenilenebilir Enerjiler Federasyonu Müdürü Dörte Fouquet’in de görüşlerine yer verilen makalede Türkiye’nin yenilenebilir enerji potansiyelini etkin bir şekilde kullanması gerektiği düşünen Fouquet’in: “Potansiyeliniz çok büyük, hidrolik gücünüz var, biyokütleniz var, sınırsız güneşiniz var. Sizin için mesele elbette kaynak değil, mesele dünyanın bir çok yerinde olduğu gibi bunu kullanacak tekniğin olmaması.” sözleri de yer buldu.