Türkiye’nin su ayak izi çıkarılacak
Çalışma Unilever ve OMO desteği ile WWF Türkiye ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapılacak
Unilever, OMO ve WWF Türkiye işbirliği ile Türkiye’nin Su Ayak İzi’ni çıkaracak projenin başlatıldığı açıklandı.
Çalışma ile ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Unilever Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve Başkan Yardımcısı Şükrü Dinçer OMO ve WWF Türkiye tarafından 2009 yılında gerçekleştirilen ‘’Sudaki Ayak İzim’’ projesi ile 90 binden fazla kişinin bireysel su ayak izlerini ölçmelerinin sağlandığını hatırlattı. Dinçer sudaki ayak izini azaltmaya yönelik bilinçlendirme çalışmaları sayesinde çamaşır yıkamada ön yıkama oranının yüzde 44’ten yüzde 29’a gerilediğini böylelikle iki Ömerli Barajı’nı dolduracak kadar su tasarrufu sağlandığı bilgisini verdi.
Dinçer sözlerini şu şekilde sürdürdü; ”Hem inovasyonlar hem de tüketici davranışlarını değiştirmeye yönelik iletişim çalışmalarımızla daha yaşanabilir bir dünya için adım attık. Herkese günlük yaşamında yapacağı küçük bir değişiklikle, atacağı küçük bir adımla, çocuklara daha yaşanabilir dünya bırakabileceğini gösterdik. Önemli bir hedefimiz de bu çalışmayla sektörümüze örnek olmaktır. Bu anlayışın eseri olan Türkiye’nin Su Ayak İzi Raporu, tarımdan sanayiye ve evsel kullanıma kadar Türkiye’nin ayrıntılı su haritasını ortaya koyacak. Ve herkese bu anlamda önemli görevler düştüğünü gösterecek.’’
WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak ise toplantıda yaptığı açıklamada çalışmanın Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ile birlikte yapılacağını söylerken, çalışma ile Türkiye’nin su yönetimi sürecine yeni bir bakış açısı getirmeyi hedeflediklerini ifade etti.
Baştak, hazırlanacak raporla, gayri safi milli hasıla, ithalat ve ihracat gibi ulusal hesapların farklı bileşenleriyle su kaynakları arasındaki ilişkinin kurulmasının hedeflendiğini, aynı zamanda hükümetlere, iş dünyasına ve bireylere yönelik önerilere de yer verileceğini dile getirdi.
Proje ile Türkiye bugüne kadar ulusal su ayak izini çıkaran İngiltere, İspanya, İsveç, Finlandiya ve Meksika gibi ülkelerin arasına katılarak, ”su ayak izi” kavramını, su yönetimine entegre etme yolunda önemli verilere sahip olacak.