Türkiye’nin Su Ayak İzi Çalışmaları Başladı
Çalışmanın amacı Türkiye’nin su fakiri olmaması için Su Ayak İzi kavramını yaygınlaştırabilmek
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, tüm üretim ve tüketim süreçlerinde kullanılan toplam su miktarını ifade eden ‘Su Ayak İzi’ konusunda yapılacak çalışmalara altyapı oluşturmak üzere bir eğitim programı gerçekleştirdi.
24-26 Ocak 2012 tarihlerinde gerçekleştirilen eğitime Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın yanı sıra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlıklarının ilgili genel müdürlükleri de katıldı.
Uluslararası Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) tarafından verilen eğitimde, Su Ayak İzi konusunda dünyadaki uygulamalar ve hesaplama yöntemleri anlatıldı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Lütfi Akca, eğitimin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’de son 20 yılda kişi başına düşen su miktarının 4 bin m3’ten 1430 m3’e düştüğünü kaydetti. Önümüzdeki 10 yıl içinde nüfusun artmasına paralel olarak bu rakamın 1000 m3’e düşeceğinin öngörüldüğüne dikkat çeken Akca, “Su zengini olmayan ülkemizin, su fakiri ülke durumuna düşmemesi için önlemler alınması gerekmektedir. Bugün ilk adımını atacağımız çalışma ile Bakanlığımızın suya ilişkin yürüttüğü projelere bir yenisini ekleyeceğiz. Yeni çalışmamızla, tüm üretim ve tüketim süreçlerinde kullanılan toplam su miktarını ifade eden Su Ayak İzi kavramı hayatlarımıza girecek” dedi.
Su Ayak İzinin, insanların üretim ve tüketim süreçlerinde kullandığı su miktarını gösterdiğini belirten Müsteşar Akca, şunları söyledi:
“Bugüne kadar yapılan çalışmalar, su ayak izinin bir fincan sade kahvede 140, bir paket patates cipsinde 185, bir porsiyon peynirde 375, bir hamburgerde 2 bin 400, bir pamuklu tişörtte 4 bin 100, bir çift deri ayakkabıda 8 bin litre olduğunu ortaya koymuştur. Tek bir ürünü tüketirken, su kaynaklarımızı nasıl etkilediğimi ortaya koyan bu çarpıcı rakamlar, tüm vatandaşlarımızın hem kişisel hem de kurumsal bazda hassasiyetlerini artırmakta faydalı olacaktır diye düşünüyorum.”
Türkiye’de suyun en çok tarım sektöründe kullanıldığını belirten Akca, tarım sektöründe kullanılan su oranının toplam su tüketiminin yüzde 75’ine karşılık geldiğini ifade etti.
Türkiye’den bazı ürünleri ihraç ederken sanal su ihracatı da yapılmış olduğunu söyleyen Akca, “Örneğin her ihraç ettiğimiz pamuklu tişört için 4 bin 100 litre suyu da çok ucuz bir fiyattan ülke dışına sattığımızı söyleyebiliriz” dedi.
Türkiye’nin kişi başına düşen yıllık 1.6 milyon litrelik kullanımın dünya ortalamasının yüzde 30 üzerinde olduğunun altını çizen Akca, “Türkiye için hesaplanan Su Ayak İzi miktarı kişi başına yılda 1650 m3’dür. Yani Türkiye’de yıllık kişi başına tüketilen mal ve hizmetlerin üretimi için kullanılan temiz su kaynağı miktarı 1650 m3 olmaktadır. Türkiye’nin yurt dışına düşen Su Ayak İzi oranı yüzde 15’dir. Bir başka deyişle Türkiye Su Ayak İzi miktarının yüzde 15’ini yurt dışından sağlamaktadır” diye konuştu.