Türkiye’nin RES’leri 6 milyon evin ihtiyacına yetiyor
TÜREB açıklamasına göre yılın ilk yarısında devreye alınan güç 500 bin evin ihtiyacını karşılayabilir
Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB), Türkiye’nin 2016 yılı ortası itibari ile rüzgar enerjisi alanından ulaştığı nokta ile ilgili bir açıklama yayınladı.
Birliğin açıklamasına göre Türkiye’nin rüzgar enerjisi gücü yılın ilk yarısında 428 MW artış ile 5.146 MW seviyesine, rüzgar enerjisi santrallerinin toplam sayısı ise 127’e yükseldi.
54 rüzgar enerjisi projesinde ise Türkiye’nin rüzgar enerjisi gücünün 1.485 MW yükselmesini sağlayacak inşa çalışmaları devam ediyor.
Bununla birlikte lisans almasına rağmen toplam güçleri 3.244 MW olacak 86 RES projesi de hiç başlamamış durumda.
En fazla güç Ege’de
TÜREB’in açıklamasında Türkiye’nin rüzgar enerjisi gücünün ağırlıklı olarak Ege ve Marmara bölgelerinde yoğunlaştığına da dikkat çekiliyor.
Verilere göre Türkiye’nin rüzgar enerjisi gücünün yüzde 37,4’ü Ege Bölgesi’nde, yüzde 37,3’ü ise Marmara Bölgesi’nde inşa edilmiş durumda.
En fazla güç Balıkesir’de
İller bazında ise Balıkesir 970 MW’lık rüzgar gücü ile Türkiye’nin bu alanda lider şehri konumunda bulunuyor.
İkinci sıradaki İzmir’deki güç 936 MW iken, üçüncü sıradaki Manisa’da ise bu rakam 575 MW.
Sektörün lideri Polat Enerji
Şirketler arasında ise Polat Enerji sahip olduğu 558 MW gücündeki santral ile Türkiye’nin rüzgar enerjisi alanındaki lider yatırımcısı konumunda.
Demirer ise 385 MW ile sıralamada ikinci, Bilgin Enerji ise 341 MW ile üçüncü sırada yer alıyor. Borusan EnBW ise 318 MW ile dördüncü sırada bulunuyor.
TÜREB’in açıklamasında rüzgar enerjisinin Türkiye’nin elektrik üretiminde artan payına da dikkat çekildi.
Birlik tarafından yapılan açıklamaya göre Türkiye sahip olduğu mevcut rüzgar gücü ile 6 milyon hanenin ihtiyacına denk elektrik üretebiliyor.