Türkiye’nin Otomobili Fabrikası’nın inşaatı başladı
2022’de %51 yerlilik oranı ile başlananacak üretimdeki bu oran 3 yıl içinde %68’e ulaşacak
Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’nun (TOGG) Bursa’nın Gemlik ilçesinde yer alacak üretim tesisinin ‘İnşaat Başlangıç Töreni’ 18 Temmuz 2020 günü başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere üst düzey katılım ile gerçekleştirildi.
Temeli atılan Türkiye’nin Otomobili Fabrikası’nın bu yatırım zincirinin altın halkası olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün sadece bir yatırıma başlamanın sevincini değil, salgına rağmen devasa bir projeyi hayata geçirmenin haklı gururunu yaşadıklarını dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan tören yaptığı konuşmada inşaatına başlanacak tesisin sadece bir fabrika olmadığını, insanların zihnindeki fabrika algısını kökten değiştirecek, içinde farklı tesislerin olacağı devasa bir üretim kompleksi olacağını, Millî otomobillerin üretim öncesinden, üretim sonrasına kadarki tüm süreçlerinin buradan idare edileceğini, TOGG tarafından üretilecek tüm otomobillerin Ar-Ge’si, tasarımı ve seri üretiminin bu tesislerde yapılacağını, tesisin test ve müşteri deneyim parkıyla da fabrikanın doğrudan vatandaşlara hizmet edeceğini, çocukların ve gençlerin yeni teknolojilerle burada tanışacağını söyledi.
Tesiste çevre hassasiyetinin de en üst düzeyde tutulduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Üretim ve fabrikanın inşasında kullanacağımız çevre dostu teknolojilerle bu alanda çıtayı daha da yükseğe taşıyoruz. Büyük, güçlü ve yenilikçi ülke vizyonumuzun sembollerinden biri olacak bu eserin genç kuşaklara da ilham aşılayacağına inanıyorum” diye konuştu.
İlk seri üretim 2022 son çeyreğinde
TOGG tarafından yapılan açıklamaya göre tesis 1,2 milyon metrekarelik alan üzerine inşa edilecek ve 230 bin metrekare kapalı alana sahip olacak.
Tesisin inşaatı, zemin güçlendirme çalışmaları dahil olmak üzere 18 ay sürecek.
Tesisin hat montajlarının 2021 yılının üçüncü çeyreğinde tamamlanması, 2022 yılının başında başlayacak işe alımları takiben tesiste ilk seri otomobil üretiminin ise 2022 yılının son çeyreğinde gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Tesiste 2030 yılına kadar da fikri ve sınai mülkiyet hakları tamamen TOGG’a ait ve tamamı doğuştan elektrikli 5 farklı modelden toplam 1 milyon adet üretilmesi hedefleniyor.
Üretim başlangıcında %51 olacak yerlilik oranı 2025 yılında %68’e kadar ulaşacak.
Yılda 175 bin adet üretim kapasiteye ulaşıldığında 4.300 kişiye istihdam sağlayacak tesiste kadın çalışan oranının ise %30 olması hedefleniyor.
TOGG Yönetim Kurulu Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu törende yaptığı açıklamada proje için şimdiye kadar 700 milyon TL’nin üzerinde Ar-Ge harcaması yapıldığı biglisini verirken, proje ortaklarının tesis için gelecek 3 yıl içinde 3,5 milyar TL sermaye koymuş olacaklarını söyledi.
TOGG CEO’su Gürcan Karakaş ise TOGG Gemlik Tesislerini ‘Bir otomobil fabrikasından çok daha fazlası’ olarak tanımlarken tesis için “Akıllı’, ‘Çevre Dostu’ ve ‘Aynı Çatı Altında’ olma kavramlarına vurgu yaptı. Karakaş şunları söyledi;
“Otomobillerimizde hedeflediğimiz yüksek performans değerlerini teknik olarak gerçekleştirecek batarya ve e-güç ünitesi mimarisinin geliştirilmesinde de çok yol kat ettik. Farklı paketlerle 300 ve 500 kilometrenin üzerinde menzil sağlayacak, ileri teknolojiye sahip bataryamızın tasarımında da sona yaklaştık. Bu noktada ülkemiz için ve bizim için çok önemli bir konuyu sizlere memnuniyetle ve heyecanla duyuruyoruz. Üretim başlangıcımızdan itibaren batarya modül ve paketlerimizi yerlileştireceğiz. Bu konudaki detayları sizlerle önümüzdeki aylarda paylaşacağız.
Nesnelerin interneti, veri toplama ve analizi ile verimlilik artıran, gerçek zamanlı verilerle değer üreten bir üretim ağına sahip olduğu için akıllı. 5 gr/m2’den az “uçucu organik bileşen” salımı ile Türkiye’deki yasal sınırın 9’da 1’i, Avrupa’daki yasal sınırın ise 7’de 1’i bir değerle Avrupa’nın en temizi. Üretimin yanında; Ar-Ge, Stil Tasarım Merkezi, Prototip Geliştirme ve Test Merkezi, Strateji ve Yönetim Merkezi ve daha önemlisi müşterilerimizin otomobillerimizi, teknolojimizi ve markamızı ailece deneyimleyeceği, satın aldıkları otomobillerini teslim alabilecekleri, keyifli vakit geçirebilecekleri, gelecek kuşakları teknolojiye özendirecek Müşteri Deneyi Parkı’nı aynı çatı altında topladığı için ‘fabrikadan daha fazlası’.”
TOGG’un fikri ve sınai mülkiyet hakları %100 kendisine yani Türkiye ait ürünler geliştirdiğini bu sayede milli olduğunu söyleyen Karakaş sözlerini şu şekilde sürdürdü;
“Bu da bağımsız ve özgür olmamızı sağlıyor; kararlarımızı Türkiye’deki merkezimizde alıyoruz, özgün teknolojimizi kendimiz geliştiriyoruz, lisans ve imtiyaz hakları bize ait, tedarikçilerimizi kendimiz belirliyoruz. Bu sebeple yüzde 100 milliyiz. Ama biz yerliyiz de. Yerlilik oranımız üretim başlangıcında yüzde 51 gibi yüksek bir orana ulaşacak. Ülke olarak ilk defa elektrikli otomobil yapıyoruz, henüz tedarik sanayimiz elektrikli araçlar yönünde oluşmaya başlamadı. Biz işte dönüşümü tetikleyeceğiz, birlikte tedarik sanayimizi geleceğe hazırlayacağız ve TOGG olarak yerlilik oranında lider hale geleceğiz” diye konuştu. Tedarikçi seçimlerimizin yüzde 93’ünü tamamladıklarını ifade eden Gürcan Karakaş, “yaptığımız seçimlerin yüzde 78’i Türkiye’den yüzde 22’sini Avrupa ve Asya’dan şirketler. Ama aynı zamanda ilk kez TOGG’la birlikte büyük bir OEM’e çalışacak genç parlak girişimcileri de bulduk ve tedarikçimiz haline getirdik.”
Açıklamada verilen bilgilere göre fabrika yatırımından önce yapılan çalışmalardan bazıları şu şekilde sıralandı;
-
Doğuştan elektrikli platform Euro NCAP’ten en yüksek güvenlik seviyesi olan 5 yıldızı alacak şekilde geliştirildi.
-
Elektrik/Elektronik mimarisi oluşturuldu. Şasi, batarya, elektrik motoru ve güç elektroniği parametreleri belirlenip entegre Şasi, batarya, elektrik motoru ve güç elektroniği parametreleri belirlenip entegre edildi.
-
Konfor, performans ve yol tutuşunu destekleyecek süspansiyon mimarisi simülasyon çalışmaları ile geliştirildi.
-
İleri sürüş destek sistemleri (ADAS), sensör, kamera donanımları, yazılımları ve algoritmaları geliştirildi.