Türkiye’nin ilk yeşil hidrojen üretim tesisi Balıkesir’de kurulacak

Tesis Enerjisa’nın Bandırma Kombine Çevrim Santrali’ne entegre olarak kurulacak

16 Şubat 2022

Türkiye’nin ilk yeşil hidrojen üretim tesisinin kurulması için iki şirket ve üç kurum arasında işbirliği protokolü imzalandı

Güney Marmara Kalkınma Ajansı önderliğinde imzalanan protokole Ajans ile birlikte Enerjisa Üretim, Eti Maden, Tübitak-MAM ve ASPİLSAN Enerji imza attı.

Protokol kapsamında Enerjisa Üretim Balıkesir’in Bandırma ilçesinde yer alan ve içerisinde 963 MW gücündeki Bandırma Kombine Çevrim Santrali’nin bulunduğu Bandırma Enerji Üssü’nde yeşil hidrojen üretim tesisi kurulum çalışmalarına başlayacak.

Eti Maden’in üretim kısmında Enerjisa’ya destek vereceği projenin Ar-Ge kısmında Tübitak-MAM, depolama teknolojileri kısmında da ASPİLSAN Enerji rol alacak.

Tesiste yeşil hidrojen, yeşil metanol ve amonyak, hidrojen depolamada çok kritik avantajlara sahip Bor-Hidrür bileşiklerinin Ar-Ge çalışmaları ve pilot üretimlerinin yapılması da planlanıyor.

Protokol töreninde verilen bilgilere göre Enerjisa Üretim prototip çalışmasında deneme üretimini yılın ilk yarısında gerçekleştirmeyi planlanıyor. Teknik olarak %5 ila %30 arasında doğal gaz – yeşil hidrojen karışımının mümkün olduğu tesiste, ileriki dönemde daha büyük bir elektroliz kullanılması da gündeme gelebilecek.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı’ndan konu ile ilgili yapılan açıklamada proje için Bandırma’nın seçil nedenleri olarak bölgede hidrojen ekonomisini canlandırma girişimleri, Enerjisa Üretim ve Eti Maden gibi kuruluşların bölgede yerleşik olan tesisleri, Güney Marmara Bölgesi’nin Türkiye’nin elektrik üretiminde %12,5 oranında pay sahibi olması, aynı zamanda rüzgâr enerjisi kurulu kapasitesinde Türkiye’nin lider bölgesi konumunda bulunması ayrıca Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Danimarka Enerji Ajansı’nın ortak yürüttüğü Deniz-üstü RES çalışmalarında en cazip bölgelerden biri olarak belirlenmesi etkili oldu.