Türkiye’nin En Yüksek Barajı Su Tutmaya Başlıyor

249 metre gövde yüksekliğiyle dünyanın üçüncü, Türkiye’nin ise en yüksek barajı olan Deriner’de geri sayım başladı.

26 Ocak 2012

Zaman

Şubat sonu itibarıyla su tutulmaya başlanacak barajda, 2012 yılı içinde enerji üretimi hedefleniyor. Muratlı ve Borçka barajlarından sonra Artvin’de Çoruh Nehri üzerine kurulan üçüncü gerdanlık olan Deriner’de üretilen elektrik, yıllık 750 bin kişinin ihtiyacını karşılayacak. Bir diğer ifadeyle Deriner Barajı, Mardin, Trabzon, Eskişehir ya da Malatya illerimizden birinin yıllık bütün elektrik ihtiyacını karşılayabilecek kapasiteye sahip.

249 metre gövde yüksekliğiyle dünyanın üçüncü, Türkiye’nin ise en yüksek barajı olacak Deriner’de geri sayım başladı. İnşaatı tamamlandığında Türkiye’de üretilen hidroelektriğin yüzde 6’sını karşılayacak olan Deriner Barajı’nda şubat sonu itibarıyla su tutulmaya başlanıyor. TBMM 75. Yıl Muratlı ve Borçka barajlarından sonra Çoruh Nehri’nin (Artvin) üçüncü gerdanlığı olacak Deriner Barajı’nda 2012 yılı içinde enerji üretimi hedefleniyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Deriner Barajı inşaatı 1998 yılında başladı. Toplam maliyeti 1 milyar 400 milyon dolar olan proje 2003’ten sonra hızlandırıldı. Barajın HES ünitesinin kurulu gücü 670 MW olup, yıllık 2 milyar 118 milyon kilovatsaat (kWh) elektrik enerjisi üretimi planlanıyor. Barajda üretilen elektrik yıllık 750 bin kişinin ihtiyacını karşılayacak. Bir diğer ifadeyle Deriner HES; Mardin, Trabzon, Eskişehir ya da Malatya illerimizden birinin yıllık bütün elektrik ihtiyacını karşılayabilecek kapasiteye sahip.

Rakamlarla Deriner Barajı:

Çoruh Nehri üzerine kurulu (Artvin).

– İnşaatına 1998 yılında başlandı.

– Toplam maliyeti 1 milyar 400 milyon dolar.

– 249 metre gövde yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek, dünyanın 3. yüksek barajı.

– 2012’de enerji üretimine başlayacak.

– 750 bin kişinin elektrik ihtiyacı karşılanacak

– Toplam kurulu gücü 670 MW (4×167,5 MW).

– Yıllık elektrik üretimi 2 milyar 118 milyon kWh.