Türkiye’nin 32 GW’lık potansiyelinin çoğu yüzer rüzgâr teknolojilerine uygun

Carbon Trust raporuna göre halihazırda 73 MW olan yüzer santrallerin gücü 2040’da 70 GW’a ulaşabilir

21 Temmuz 2020

Birleşik Krallık kamu organizasyonu Carbon Trust, özellikle kıyıdan uzak ve derin sulardaki rüzgâr enerjisi projeleri için uygun olan yüzer rüzgâr enerjisi teknolojileri ile ilgili bir rapor yayınladı.[1]

Rapora göre halihazırda 73 MW gücünde olan yüzer rüzgâr enerjisi santrallerinin gücü yıl sonunda 124 MW’a yükselebilecek.

Bununla birlikte bu alanda gerçekleştirilebilecek Ar-Ge çalışmaları üç ayrı senaryoya göre bu alandaki gücün 2040 yılında ana beklenti olarak 70 GW olmak ile birlikte 27,8 GW ila 120,2 GW arasında olmasını sağlayabilir.

Rapora destek veren mühendislik danışmanlığı şirketi Ramboll tarafından yapılan analize göre gelecek nesil rüzgâr enerjisi türbinlerde yapılacak küçük uyarlamalar bu türbinlerin yüzer santrallerde de kullanılmasını mümkün kılabilir.

Bununla birlikte inşa ve bakım çalışmaları için gerekli olan uygun yüzer ağır kaldırma gemilerinin çok sınırlı sayıda olması ve yüksek maliyetleri bu alanda proje geliştirmeyi zorlaştıran ana etkenlerin başında geliyor.

Raporun Ege Denizi ile ilgili bölümünde Türkiye’nin bu alanda daha önce herhangi bir faaliyeti olmamasına rağmen Ege Denizi’nde en büyük kıyı ötesi rüzgâr enerjisi projesini duyurduğuna dikkat çekildi.*

Rapora göre Türkiye’nin denizlerindeki 32 GW’lık rüzgâr enerjisi kurulu güç potansiyeli için sığ alanların çok sınırlı olduğu ve potansiyelin çok büyük kısmının yüzer rüzgâr santralleri için uygun olacağının altı çizildi.


[1] Floating Wind Joint Industry Project – Phase 2 summary report

* Mülga Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü 23 Mart 2018’de yayınladığı duyuru ile yalnızca Ege Denizi değil, Marmara ve Karadeniz kıyılarını da içerecek şekilde Saros, Gelibolu-Şarköy ve Kıyıköy kıyılarında YEKA alanları belirlemişti. Yarışmaya son başvuru tarihi olan 23 Kasım 2018 tarihine kadar başvuru yapılmadığı için proje askıya alınmıştı.